Muzeele din Cluj vor participa sâmbătă, 18 mai 2019, la cea de-a XV-a ediție a evenimentului european Noaptea Muzeelor.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Apei „Leonida Truță” precum și Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea vor putea fi vizitate gratuit.

Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, serviciu de specialitate din cadrul Consiliului Județean, pregătesc și o serie de evenimente special destinate acestei ocazii.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei va organiza evenimentele din acest an atât în Palatul Reduta, la sediul instituției care găzduiește expoziția pavilionară, de pe strada Memorandumului, numărul 21, cât și în Parcul Etnografic ,,Romulus Vuia” – secția în aer liber situată pe strada Tăietura Turcului.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca pregătește un program de expoziții care dorește să pună în valoare nu numai patrimoniul cultural al muzeului, ci și creațiile artiștilor contemporani, având porțile deschise în intervalul orar 19.00 – 01.00, ultima intrare fiind la 00.15.

Chei de lectură insolite puse în act prin interferări spectaculoase de limbaje expresive – arte vizuale, muzică, scriere creativă şi dans – vor oferi publicului clujean posibilitatea de a se bucura de o experienţă muzeală cu adevărat memorabilă, al cărei punct central de atracţie devine revizitarea lucrărilor de referinţă ale Galeriei Naţionale prin ochii dezinvolţi şi inspiraţi ai tinerilor. Invitaţi să dea formă, într-o manieră personală, impresiei generate asupra lor de întâlnirea cu opera de artă, colaboratorii inventivi ai instituției muzeale au recurs la imaginarea unei serii captivante de producţii culturale care pun în valoare propriul demers de înţelegere şi apropiere a obiectului muzeal studiat, făcând, totodată, şi dovada sensibilităţii deosebite care a marcat ineditul acestei experienţe relaţionale.

Muzeul Apei „Leonida Truţă” din localitatea Florești, administrat de Compania de Apă „Someș” S.A., se alătură evenimentului Noaptea Muzeelor și va avea porțile deschise pentru toți cei care doresc să cunoască o frântură din istoria alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca și să se familiarizeze cu exponate atât din România, cât și din întreaga lume. Programul de vizitare va fi cuprins între orele 19.00 și 00.00, iar transportul către Muzeul Apei va fi asigurat din oră în oră, în mod gratuit, cu un microbuz care va prelua vizitatorii din Piața Unirii.

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, serviciu de specialitate din cadrul forului administrativ județean, își va desfășura activitatea conform unui program prelungit, în intervalul orar 09.00 – 01.00. Turiștii, precum și publicul interesat, vor fi, astfel, informați asupra activităților și expozițiilor organizate de toate muzeele și centrele de cultură ale județului Cluj participante la acest eveniment. De asemenea, angajații CNIPT Cluj vor oferi materiale de promovare, precum pliante, broșuri, flyere, hărți turistice, prezentări multimedia, vederi, semne de carte etc, cuprinzând principalele obiective turistice din municipiu și din județ, în vederea creșterii circulației turistice locale și regionale.

Noaptea Muzeelor este desfășurat, anual, sub patronajul Consiliului Europei, al UNESCO și al Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM).

Articolul precedentBaschet feminin: ”U” Cluj a pierdut în fața Măgurii Cisnădie
Articolul următorCod Galben de inundații pe râuri și avertisment de ploi torențiale care vizează și Clujul