Un nou focar de pestă porcină africană (PPA) a fost depistat în trei exploatații de porci domestici din localitatea Beudiu, comuna Nușeni. Autoritățile au impus carantinarea localității cu o zonă de protecție de 3 km în jurul focarului. Zona de supraveghere se intinde până în câteva localități din județul Cluj.

 
 
În urma confirmării pestei porcine africane la porcii domestici dintr-o exploatație de pe raza localității Beudiu, la propunerea DSVSA Bistrița-Năsăud, prefectul judeţului a fost notificat în vederea convocării Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) la data de 13.10.2021, în vederea actualizării și aprobării “Planului de măsuri pentru combaterea şi prevenirea difuzării virusului PPA pe teritoriul județului BN”, informează Instituția Prefectului. 
 
 Având în vedere evoluţia şi extinderea galopantă a pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul României, s-a delimitat o zonă de protecție de 3 km în jurul focarului, care la rândul ei trebuie să fie într-o zonă de supraveghere cu o rază 10 km.
 
 Zona de protecție cuprinde localitățile: BEUDIU, VIȚA și BOZIEȘ din județul Bistrița-Năsăud.
 
 Zona de supraveghere:
Județul Bistrița-Năsăud: – MALIN, DUMBRAVA, RUSU DE SUS, RUSU DE JOS, FIGA, NUȘENI, FELEAC, ENCIU, BIDIU, CHEȚIU, CORVINEȘTI, STRUGURENI, APATIU, CHIOCHIȘ, ȚENTEA, SÂNICOARĂ, BRETEA, ȘIRIOARA, SÂNIACOB;
Județul Cluj  –  CEABA, UNGURAȘ, SICFA, VALEA UNGURAȘULUI, BATIN, CUTCA, SÂMBOIENI, SÂNMARTIN și DAROȚ.
 
Din zona afectată fac parte fondurile de vânătoare: FV 33 FIGA, FV 32 SÂNIACOB, FV 34 MALIN și FV 35 BOZIEȘ.

Sursa: Realitatea de Bistrita-Nasaud

Articolul precedentCinci noi echipamente medicale achiziționate la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca
Articolul următorVIDEO Realitatea cruntă din spitalele românești. Imagini din timpul luptei cu boala care ia sute de vieți pe zi – declarații cutremurătoare ale pacienților Covid