Prima etapă a lucrărilor de modernizare și dezvoltare a parcării Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, demarată în noiembrie, a inclus și propunerea de delimitare a traseului pentru accesul autobuzului în parcarea aeroportului (în curs de aprobare).

Pentru realizarea acesteia s-au efectuat teste de trafic cu un autobuz electric aparținând RATUC pentru a încerca diverse soluții de mutare a stației de autobuz existente în interiorul parcării, teste care s-au încheiat recent. În consecință, în 2020, cei care tranzitează aeroportul ar putea beneficia cu mai mare ușurință de sistemul de transport în comun al orașului, asta în contextul în care traficul mediu zilnic este de aproximativ 2.100 mașini.

La ora actuală, în Cluj-Napoca circulă 22 de autobuze electrice, care contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității sistemului de transport public din oraș și la reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Odată cu modernizarea parcării și fluidizarea traficului în parcare scad și emisiile care pot apărea în momentele, deloc izolate, în care pasagerul sau însoțitorii acestuia erau nevoiți să circule cu mașina proprie dintr-o unitate de parcare în alta în căutarea unui spațiu disponibil.

Această etapă a lucrărilor de modernizare și dezvoltare a parcării Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj a necesitat o investiție care se ridică la aproximativ două milioane de lei. Prima fază a presupus realizarea unor lucrări precum: instalarea unor staţii de intrare Sense SI, ale unora de ieşire Sense SE, a unor bariere de acces, a unor staţii de plată asistată, a unui sistem LPR (License Plate Recognition), a unuia de ghidare în parcare și a staţiei mobilă de plată Sense Paydroid, cu un software unic în România. În plus, în parcarea GoTo Parking există metode de plată variate – la ieșire, poate fi prezentat fie un tichet care confirmă plata, fie un card, inclusiv contactless (în cazul abonamentelor). Vor fi instalate și trei noi bariere, pentru a facilita accesul secundar către oraș.