Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei aniversează luni, 27 mai, 86 de ani (27.05.1933) de la deschiderea oficială a Muzeului de Antichitati de pe lângă Institutul de Studii Clasice Cluj, condus de profesorul Emil Panaitescu. În 1963 instituţia a devenit Muzeul de Istorie din Cluj, iar din 1994 are denumirea sub care e cunoscut astăzi, de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. Indiferent de nume, din 1933, instituţia a funcţionat neîntrerupt în actualul sediu de pe strada Daicoviciu nr. 2 (fostă str. Gherescu).

,,MNIT este muzeu de istorie, dar, în acelaşi timp, este şi istorie în sine, cu un traseu punctat de evenimentele ce au marcat parcursul transilvănean în contextul istoric naţional şi European al ultimului secol, de la primele iniţiative de constituire ale acestuia, pâna la muzeul de azi. Trebuie să mentionez că acum cateva zile muzeul nostru a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria E -„Patrimoniul cultural naţional” pentru dăruirea şi profesionalismul de care au dat dovadă generaţiile de specialişti MNIT, potrivit administraţiei prezidenţiale. Prin momentele aniversare ale MNIT, dorim să aducem în atentia publicului repere importante ce ţin de istoria oraşului şi muzeului nostru, unul dintre acestea fiind şi evenimentul pe care îl marcăm luni, prin accesul gratuit al publicului la expoziţiile noastre, aşa cum a fost şi în 1933, si mai mult, ne propunem ca aceste date simbolice, să devină tradiţie în calendarul manifestarilor noastre anuale’’ afirmă Felix Marcu, managerul MNIT.

În acest sens, o altă dată importantă în istoria constituirii Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei e şi 8 septembrie, când se împlinesc 160 de ani (1859) de la aducerea statutelor Asociatiei Muzeului Ardelean de la Viena, deschis oficial după două luni, în 23-25.11.1859. Anul acesta, aniversarea are o semnificaţie aparte prin expunerea pentru prima dată în România a fabulosului tezaur gepidic de la Şimleul Silvaniei (aflat în prezent la Viena), în cadrul unei expoziţiei eveniment a MNIT: „Călătoria comorilor” în Transilvania.

Articolul precedentVIDEO | Un italian, autorul unui jaf eşuat la o bancă din Cluj, a fost prins
Articolul următorCentrul Clujului, din nou, cu restricții de circulație duminică dimineața