Piața imobiliară din Cluj se va confrunta cu o încetinire a ritmului creșterii prețurilor. De asemenea, pe termen mediu, ar putea apărea o scădere a prețului proprietăților imobiliare, afirmă specialiștii în domeniu. Ei mai adaugă faptul că piața imobiliară a fost afectată de deciziile autorităților publice, inclusiv de cele care privesc programul Prima Casă.

Statisticile demonstrează faptul că Clujul a devenit cea mai scumpă piață imobiliară din România. Prețul mediu pe metrul pătrat al apartamentelor depășește pragul psihologic de 1.500 de euro. Însă ultima perioadă a adus o scădere a numărului de tranzacții. În primele 10 luni ale anului 2018, în județul Cluj au fost înregistrate 27.000 de tranzacții, în condițiile în care în aceeași perioadă a lui 2017 fuseseră înregistrate 35.000 de tranzacții. Tendința a continuat și în acest an. În primul trimestru, la nivel național, numărul de tranzacții a scăzut cu 22 la sută față de primul trimestru al lui 2018. În județul Cluj, în primele trei luni au fost înregistrate doar 7.017 tranzacții. Reprezentanta Napoca Imobiliare, Ioana Oltean, este de părere că această scădere a fost influențată de decizii administrative.

Piața imobiliară din Cluj este foarte legată de evoluțiile naționale, pentru că mulți dintre cumpărători provin din alte zone, mai spune Ioana Oltean.

Scăderea numărului de tranzacții imobiliare poate duce la o reechilibrare a raportului cererii cu oferta. Acest lucru înseamnă că prețul proprietăților imobiliare va crește mai greu, iar în viitor ar putea fi provocată chiar o scădere a prețurilor, spun experții în domeniu.

Articolul precedent28 de medii de 10 la Evaluarea Naţională, la Cluj
Articolul următorÎncepe Salina Equines Horse Trophy, la Turda