Institutul Român pentru Pace (PATRIR), în parteneriat cu peste 40 de instituții și organizații din Cluj-Napoca, de la nivel național și internațional, organizează în această perioadă o serie de evenimente ca parte a campaniei globale „16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor”.

Campania intitulată astfel a început pe 25 noiembrie, odată cu Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei asupra femeilor și se desfășoară pe parcursul a 16 zile, până pe 10 decembrie, de Ziua Drepturilor Omului.

Scopul campaniei este de a crește gradul de conștientizare cu privire la violența împotriva femeilor, dar și de a lupta pentru stoparea consecințelor acestui fenomen în țara noastră, de a promova drepturile și libertățile individuale, a unor exemple pozitive din societate, precum și de a consolida egalitatea de gen în toate domeniile. Pregătim totodată lansarea unui proces de creare a Agendei Cluj 2030: Egalitate, Oportunitate, Siguranță și Inovare, un „plan orășenesc” cu indicatori clari de măsurare a egalității de gen și bunăstării, în vederea îmbunătățirii siguranței, promovării inovării și prevenirii tuturor formelor de violență bazată pe gen.

Evenimentele din cadrul campaniei au loc anual la Cluj, și în 2020 acestea reprezentând rezultatul unei colaborări strânse între autoritățile locale, organizațiile civice, organizațiile culturale și cetățenii clujeni, dar și internaționali. Anul acesta avem peste 40 de parteneri implicați, printre care se numără Inspectoratul Județean de Poliție, Universitatea Babeș-Bolyai, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Iulius Mall, Carrefour, Université libre de Bruxelles, ACTEDO, Parteneriatul Global de Prevenire a Conflictelor Armate (GPPAC), Transylvanian Opera Academy, Cluj International Women’s Club, Comunitatea VeDe, Terre des hommes România, eLiberare și mulți alții.

Pe parcursul campaniei se vor desfășura peste 30 de activități artistice și educaționale, în mediul online, în vederea promovării egalității de gen și creșterii gradului de conștientizare cu privire la violența asupra femeilor. Astfel, până în prezent, au fost organizate expoziții de artă și fotografie, webinarii privind prevenirea violenței și promovarea egalității de gen în ceea ce privește copiii migranți ori în domeniul sportului, sesiuni de informare cu privire la remediile pentru violența domestică și de gen, o conferință internațională cu invitați de renume în domeniu, precum și sesiuni de practicare a artelor marțiale pentru femei, atingand un număr de +300 participanți și +5000 de oameni în mediul online.

Campania continuă până pe 10 decembrie cu un forum care va reuni femei din medii profesionale diferite, cu scopul de a-și împărtăși succesele și provocările și de a împuternici generațiile următoare de femei din România, o conferință privind experiența femeilor în partidele politice din România, o masă rotundă privind crearea Agendei Cluj 2030: Egalitate, Oportunitate, Siguranță și Inovare, o nouă expoziție de artă, precum și cu mai multe webinarii privind rolul femeii în societate, violența domestică, studiile de gen și feminismul din societatea românească de astăzi.

Evenimentele se vor desfășura în mediul online, dată fiind situația actuală, în timp ce expoziția de artă va avea loc și la „Bastionul Croitorilor” de lângă Piața Cipariu din Cluj. Activitățile din cadrul campaniei sunt deschise tuturor persoanelor interesate, și pentru mai multe informații privind accesul la acestea, înregistrarea ori partenerii și activitățile, poate fi consultată online pagina de Facebook a campaniei: www.facebook.com/16zile.

Sursa: Realitatea de Cluj

Articolul precedentCHECK-IN. Hoții intră peste tine în casă. Ce e de făcut?
Articolul următorBilanț coronavirus: 7.661 de cazuri noi și 211 de decese. Vezi situația pe fiecare județ