Piața imobiliară din Cluj este direct afectată de trendul național de scădere a numărului de tranzacții imobiliare.

Doar în luna mai a anului curent au fost înregistrate cu peste 1.000 de tranzacții mai puțin față de aceeași perioadă a anului 2018. Chiar și așa, Clujul, cu 2.335 de imobile vândute, se clasează pe locul trei într-un clasament alcătuit pe baza numărului de contracte încheiate. Doar București (7.815) și Ilfov (4.175) au înregistrat mai multe vânzări de imobile în luna mai.  „În luna mai 2019, au fost vândute, la nivelul întregii țări, 44.456 de imobile, cu 3.645 mai multe față de luna aprilie 2019. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, în luna mai a acestui an este cu 14.338 mai mic față de perioada similară a anului trecut”, transmite Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Este îngrijorător însă că numărul de tranzacții se află în scădere încă de la începutul anului 2019. Instabilitatea cu nivelului ratelor la creditele guvernamentale Prima Casă a dus ca tot mai puțini români să aplice la acest program. O altă cauză care a provocat această scădere este nivelul prețurilor la locuințe, care au ajuns la nivelul anului 2008, înainte de Criza Financiară care a provocat și prăbușirea pieței imobiliare.

Clujenii sunt printre fruntași și la capitolul ipoteci. Potrivit ANCPI, „numărul ipotecilor, la nivel național, în luna mai 2019, a fost de 23.339, cu 6.498 mai mic față de luna mai 2018.

Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate, luna trecută, în București – 6.336, Ilfov – 2.350, Cluj – 1.210. La polul opus, se află județele Harghita – 78, Gorj – 62, Sălaj – 47”.

Mai multe construcții

Chiar dacă clujenii nu se mai înghesuie la achiziția de locuințe, volumul total al lucrărilor de construcții a crescut cu 17,8%. „Pe elemente de structură au avut loc creşteri la construcţiile noi (+25,6%), lucrările de reparaţii capitale (+1,0%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii (+0,4%). Pe obiecte de construcţii, ca serie brută, au avut loc creşteri ale volumului de lucrări de construcții la clădiri rezidenţiale, cu 26,9%, la clădiri nerezidenţiale, cu 20,2% precum şi creșteri ale volumului de lucrări de construcţii inginereşti, cu 11,3%”, precizează Institutul Național de Statistică.

Preț apartament Cluj

Înainte de achiziționa o locuință trebuie să te asiguri că prețul este unul corect. Pentru aceasta îți recomandăm să studiezi ofertele pieței imobiliare. Pe Flatfy.ro veți putea găsi anunțurile de vânzare/cumpărare/chirii centralizate de pe mai multe site-uri de profil. În cazul în care ești în căutarea unui apartament situat într-un ansamblu rezidențial nou, accesează site-ul New.Flatfy.ro. Aici sunt prezentate ofertele a peste 30 de dezvoltatori imobiliari, care au construit ansambluri de apartamente și/sau case în Cluj-Napoca. Prețul unei locuințe în cadrul acestor ansambluri pornește de la 800 euro/mp și ajunge chiar și la peste 1.400 euro/mp. Astfel, prețul unui apartament cu 2 camere în Cluj pornește de la peste 40.000 de euro + TVA.

Articolul precedentCampionatul Balcanic de Atletism pentru Juniori 1 se va desfăşura pe Cluj Arena
Articolul următor„Ziua lucrătorilor din penitenciarele din România” marcată la Penitenciarul Gherla printr-o serie de evenimente