Concentrare maximă, loop-uri spectaculoase și public entuziast la cea de-a treia ediție Liberty Multirotor Racing, competiția de multirotoare (cunoscute de publicul larg ca „drone”) organizată la sfârșitul săptămânii trecute de Asociația Română de Aeromodelism, în parteneriat cu Liberty Technology Park. Un sport care se dezvoltă tot mai mult și în România, multirotor racing-ul înseamnă aeromodele controlate de la distanță de piloți care folosesc și ochelari inteligenți și care se întrec contratimp, pe o pistă în aer liber. În timpul unei curse, multirotoarele pot atinge viteze de peste 160 km/h, cu accelerație de la 0 la 100 km/h în mai puţin de 1,5 secunde.

Un număr de 23 de concurenți din România, Ungaria și SUA s-au aliniat la start, iar după două zile intense de concurs, cu diferențe de scor și la nivelul milisecundelor, premiul 1 a fost adjudecat de Rontó Roland (Ungaria), cel care a câștigat competiția și anul trecut și și-a păstrat, astfel, titlul de campion Liberty Multirotor Racing. Podiumul a fost completat de Oszkár Babics (Ungaria) – locul 2 și Ali Grünner (România) – locul 3. Laureații au fost recompensați cu premii constând în echipament specializat, în valoare totală de peste 2.000 de euro.

Competiția a fost urmărită atât în direct, la Liberty Technology Park Cluj, cât și online. S-au înregistrat peste 4.000 de vizualizări ale live streamingurilor, care au prezentat imaginile așa cum le vedeau piloții, cu ajutorul camerelor video montate pe multirotoare și al ochelarilor speciali, de tipul celor folosiți la VR.

Pista de zbor a avut aproximativ 20.000 mp, cu un traseu amenajat special cu steaguri, porți și tunel, precum și cu sistem de semaforizare vizuală și acustică, sistem de cronometrare și ecrane mari pentru vizionarea imaginilor transmise de pe multirotoare. Gazda competiție încă de la prima ediție, din 2017, Liberty Technology Park Cluj s-a dovedit și de această dată locul ideal pentru un asemenea eveniment.

„Ne-am bucurat de o vreme excelentă pentru cea de-a treia ediție Liberty Multirotor Racing, eveniment devenit deja tradiție. Suntem mândri să fim gazdele acestei competiții spectaculoase, care îmbină tehnologia, măiestria și pasiunea oamenilor de a interacționa, valori pe care le împărtășim”, a declarat Nina Moldovan, CEO Liberty Technology Park Cluj.

Din punct de vedere tehnic, un multirotor este un „quadcopter”, adică un aeromodel guvernat de o telecomandă – flight controller. Cu linie de pornire și sosire setată, pista este tridimensională, iar multirotoarele trebuie să zboare în sus, în jos, în jurul și prin diferite puncte de control, obstacole, tunele și porți.

Majoritatea echipamentelor sunt realizate chiar de piloți, care își personalizează multirotoarele conform stilului propriu de pilotaj. „Mutirotor racing înseamnă muncă de echipă. În timpul curselor, piloții sunt competitivi, e firesc, dar se pregătesc împreună, se consultă unii cu alții, fac schimb de experiență, iar concursurile reprezintă o ocazie excelentă de interacțiune cu piloți din alte zone”,  a explicat Babos Andras Sandor, membru de onoare al Asociației Române de Aeromodelism.

Pe lângă competiția de multirotoare, organizatorii au pregătit evenimente dedicate copiilor. Aceștia s-au putut urca într-un avion ultraușor și să-i înțeleagă mecanismele de funcționare, au participat la un atelier de confecționat avioane de carton, s-au plimbat pe mini-aleea terapeutică, și-au făcut tatuaje cu sclipici și au participat la un atelier de lectură.

Liberty Multirotor Racing 2019 este un eveniment organizat de Asociația Română de Aeromodelism, împreună cu Liberty Technology Park Cluj.

Parteneri oficiali: Dronshop, Romservice Telecomunicații, Lasting Group, Acoustic Density, Terabit, Electroglobal, Edge Sofware Solutions, Evergreen Printing, Starnet, Euroavia, Sierra Modellsport, Virtech, Feral Quads,  Fpvracestore, Neo Daciada, KTSLive, SkyLens, Hpi Racing, Părinte înFlorești, Marmot, ZEM Center.

Cu sediul central la Cluj-Napoca, Asociația Română de Aeromodelism (ARA) este o organizație non-profit și neguvernamentală care își propune să lupte pentru drepturile și libertățile aeromodeliștilor, să promoveze aeromodelismul și să ajute la crearea unui cadru de zbor sigur pentru toți participanții la traficul aerian. Mai multe informații: www.aeromodelism.ro.

Liberty Technology Park Cluj, primul parc tehnologic din România, este un parc de idei plasat într-un spațiu revoluționar, pe fosta platformă industrială Libertatea, creat pentru a oferi condiții excepționale de creștere și dezvoltare companiilor din domeniile IT&C și R&D într-un areal inedit din punct de vedere conceptual și arhitectural. Gradul de ocupare a parcului tehnologic este de 100%, iar majoritatea rezidenților sunt companii IT. Mai multe informații: www.libertytechpark.ro.