Procedura de donare de plasmă de la cei care s-au vindecat a fost simplificată! Anunțul Ministerului Sănătății (MS), de luni, 10 august, vine la scurt timp după ce a fost depășit recordul  celor internați în secțiile de Terapie intensivă. În acest moment sunt 476 de bolnavi în secțiile ATI și au nevoie tratamentul cu plasmă de la pacienții care s-au vindecat. Specialiștii susțin că de la începutul pandemiei sunt din ce în ce mai puțini donatori de plasmă. În cele peste trei luni de când se recoltează plasmă pentru cei bolnavi în România, doar 490 de pacienți vindecați au donat.

Ministerul Sănătății a stabilit noi condiții pentru donarea de sânge total/plasmă de la persoanele vindecate de COVID 19, potrivit unui comunicat de presă transmis luni. Anunțul vine după ce numărul celor care au donat în ultimele trei luni este foarte mic. Din datele colectate de Institutul Național de Hematologie rezultă că doar 40% dintre donatori au o plasmă „bogată” în anticorpi. Motivele pentru care numărul acestora este redus sunt pentru că nu au dorit să doneze, dar și, din păcate, din cauza birocrației. 

Noul actul normativ anunțat de minister conține modificări referitoare la selecția potenţialilor donatori de sânge total/plasmă care vor putea fi aleși dintre persoanele ce pot dovedi istoricul de infecție cu SARS CoV-2 și dispariția riscului de transmitere a bolii, fără să se mai aplice cerința că aceștia să fi fost internați în prealabil în spital.

De asemenea, au fost modificate cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 precum și lista documentelor solicitate, având în vedere necesitatea armonizării legislației în vigoare. De exemplu, a fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicita ca donatorul să prezinte 2 teste RT-PCT negative.

În Romania se recoltează plasmă de la pacieții vindecați de coronavirus de peste trei luni, din 28 aprilie.

Conform datelor Institutului național de hematologie transfuzională (INHT), până în prezent au fost înregistrați peste 490 donatori, iar centrele de transfuzie sanguină au distribuit către spitale un număr de 463 unități de plasmă de la donatori vindecați de COVID-19. 

Ministerul Sănătății prezintă și noile condiții pe care trebuie să le îndeplinească, în prezent, un donator de plasmă: 

„Cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 vor fi:
– semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;

-prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii.

-încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;

-intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile”, potrivit comunicatului MS.

Modificările urmăresc creșterea numărului persoanelor vindecate COVID-19 care pot să doneze sânge/plasmă, precum și a numărului pacienților critici din ATI care pot să primească plasmă.

Mai mult, Ministerul Sănătății anunță că va contribui „cu date în platfomă de raportare a datelor privind recoltarea de sânge total/plasmă de la donatori vindecați de COVID-19 pusă la dispoziția statelor membre de către Comisia Europenă- EU CCP Database. Informațiile vor fi utilizate pentru consolidarea dovezilor la nivel UE privind siguranța și eficacitatea acestei terapii. Ordinul MS stabilește responsabilitățile privind transmiterea informațiilor în baza de date a UE”.

Cum se va realiza recoltarea pentru donarea de plasmă:

Recoltarea se va realiza cu respectarea standardelor actuale din legislația națională în domeniul transfuziei sanguine pentru colectarea, testarea, prelucrarea, stocarea și distribuirea sângelui și a componentelor sanguine, respectând totodată principiului donării voluntare neremunerate și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia si utilizarea monitorizata a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

Plasma se va administra doar pacienților critici infectati, cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc o serie de criterii specifice.

Modificarea procedurii de donare de plasmă s-a făcut după ce Nelu Tătaru a aprobat Ordinul privind modificarea Anexei la Ordinul nr. 654/2020 privind aprobarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Documentul a fost elaborat în urma consultării specialiștilor din Comisia de anestezie şi terapie intensivă, Comisia de transfuzii și Institutul Național de Hematologie Transfuzională „Prof. Dr. C. T. Nicolau”.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedent779 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 la 6.607 teste efectuate
Articolul următorUrmărire pe un drum judeţean din Cluj! Poliţiştii au prins un tânăr care conducea fără permis