Conform unui raport publicat recent de către Societatea Americană de Cardiologie, până la 50% din pacienții din China care au necesitat spitalizare în urma infecției cu coronavirus prezentau comorbidități, adică aveau o afecțiune medicală cronică, iar 80% din aceste comorbidități erau din sfera patologiei cardiovasculare.
Prof. Dr. Theodora Benedek, Președintele Filialei Mureș a Societății Române de Cardiologie ne vorbește despre incidența noului coronavirus în bolile cardiovasculare.
Reporter: Care sunt cele mai expuse categorii de persoane la riscuri, în cazul contactării acestui virus?
prof. Theodora Benedek: Datele prezentate de Societatea Americană de Cardiologie (prestigiosul American College of Cardiology) arată că în timp ce mortalitatea generală a acestei viroze rămâne mică, fiind în jur de 2,3%, ea crește la 6% la pacienții hipertensivi, 7,3% la diabetici, 10.5% la pacienții cu boli cardiovasculare și 14.8% la cei cu vârsta de peste 80 de ani. Interesant este și faptul că mortalitatea datorată infecției cu coronavirus la cei cu comorbidități cardiovasculare este mai mare decât la cei cu afecțiuni respiratorii cronice, la care este de 6.3%.
Reporter: Este o situație aparte sau comună în cazul infecțiilor virale?
prof. Theodora Benedek: Acest lucru este în general observat în toate infecțiile virale, care au un efect mai puternic pe un organism slăbit, cum este cel al pacientului cardiac sau la cel vârstnic. Infecțiile virale au în general un efect destabilizator asupra pacientului cu boală cardiacă cronică, perturbând un echilibru fragil între necesarul și aportul de oxigen și factori metabolici.
Pe de o parte, se cunoaște foarte bine faptul că inflamația sistemică favorizează declanșarea de sindroame coronariene acute, inflamația ducând la ruptura plăcilor de colesterol din arborele coronarian ceea ce poate duce la infarct miocardic acut. Conform cercetătorilor, infecția cu virusul COVID-19 duce la un răspuns inflamator sistemic accentuat, ceea ce poate avea ca și consecință destablizarea unor plăci ateromatoase preexistente și declanșarea unui infarct.
Totodată, pacienții cu insuficiență cardiacă cronică sunt mai expuși riscului de a face forme severe de infecții virale, cunoscut fiind faptul că acești pacienți au un sistem imun mai deficitar ca și consecință a afecțiunii cronice.
Reporter: Ce trebuie să facă pacienții cardiaci pentru a se proteja de riscul unei forme severe a infecției cu coronavirus?
prof. Theodora Benedek: Pacienții cardiaci trebuie să știe că ei sunt expuși unui risc mai mare de a dezvolta forme mai severe decât populația generală, și trebuie să acorde o atenție sporită nu numai metodelor de prevenire a infectării cu virus dar și respectării cu strictețe a tratamentului afecțiunii cardiovasculare de care suferă.
Recomand tuturor celor care au o suspiciune de boală cardiacă (prezentând de exemplu durere toracică, lipsă de aer, palpitații, hipertensiune) să își efectueze controlul periodic cardiologic pentru a diagnostica sau infirma prezența unei afecțiuni cardiace și a iniția din timp, în caz de nevoie, tratamentul care îi poate proteja de un eveniment cardiac acut. În același timp, celor cu boală cardiacă diagnosticată și care se află sub tratament, le recomand să respecte cu maximă strictețe tratamentul recomandat de specialistul cardiolog, să nu omită nici o doză de statină (medicamentul care protejează împotriva rupturii plăcilor din arterele coronare, stabilizându-le) sau de alte medicamente care li s-au prescris de către medicul specialist. În acest fel, chiar dacă vor contacta virusul, vor putea reduce riscul de complicații severe.