Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a făcut, joi seara, la Realitatea PLUS, declarații despre starea primului român depistat că are coronavirus, dar și despre situația celor aflați în carantină.

Raed Arafat a vorbit despre ultimele date pe care le dețin autoritățile în privința coronavirusului.

”Poate să apară oricând al doilea caz, dar până în acest moment nu există”, a spus Raed Arafat la Realitatea PLUS, în emisiunea ”Jocuri de putere”, moderată de Marinela Mititelu și Costi Rogozanu.

El a fost întrebat și despre declarațiile pacientului din Gorj depistat cu coronavirus, care a spus că nu ar fi intrat în contact direct cu italianul infestat.

”Poate să fie și prin contact cu altă persoană, poate să fi atins o suprafață comună și apoi a dus mâna la nas. Poate să fi luat indirect, prin fratele lui, dacă a fost persoană de legătură, chiar dacă fratele nu are”, a explicat secretarul de stat.

Referitor la modul în care arată piața mondială a furnizorilor de medicamente, Raed Arafat a declarat: ”Foarte prost. China fabrica multe dintre aceste materilae. Au închis multe fabrici pentru a nu extinde virusul, astfel stocurile au scăzut. Avem rezerve momentan. Noi, în țară, nu fabricăm niciun material sanitar. Trebuie să fie o lecție, nu trebuie să comenteze nimeni când se fac stocuri. Acum, lumea o să comenteze, că de ce se dau banii, că sigur e afacerea cuiva, dar avem nevoie și acum nu prea avem de unde să luăm. Dacă nu era coronavirus, piața era acoperită”.

Cât despre pacienții care trebuie să facă dializă, dar se află izolați, medicul Arafat a spus că există un pacient aflat în carantină nevoit să facă dializă și a fost programat pentru sâmbătă. Dializa trebuie să se facă, a completat acesta.

”Avem un singur caz, avem contacți pe care îi monitorizăm. Nu este motiv de panică. Este motiv de a lua măsuri, iar oamenii să se conformeze măsurilor. Există teoria că dacă se încălzește vremea, virusul moare. Teoretic, sperăm că așa va fi și că la încălzirea vremii va dispărea. Asta nu înseamnă că la toamnă nu va reveni. Și gripa obișnuită este cotronavirus. Ambele sunt contagioase. Pentru gripă există vaccin, la coronavirus așteptăm să apară și să se vaccineze oamenii. Evoluția coronavirusului depide de modul în care se acționează. Dacă pe mapamod oamenii nu iau măsurile adecvate, este posibil să se extindă”, a mai declarat Raed Arafat.

De ce nu se vaccinează oamenii

”De gripa banală nu ne speriem, deși ea ucide. Și mai există și vaccin, dar nu ne vaccinăm. Oamenii nu se vaccinează pentru că sunt dezinformați”, consideră șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Întrebat dacă e posibilă recontaminarea, Arafat a afirmat: ”depinde și de imunitatea corpului, am auzit explicațiile domnului Streinu Cercel. Este posibil să revină”.

Acesta va mai spus că virusul nu a avut un impact grav asupra copiilor.

Pacientul de la Matei Balș nu primește niciun tratament

”Nu are niciun simptom. Nu primește tratament. E supravegheat și așteptăm să devină negativ”.

Articolul precedentBalul Operei revine la Cluj cu o nouă ediţie
Articolul următorȘeful OMS cere ţărilor să acţioneze „rapid”, să se pregătească să facă faţă epidemiei chiar dacă nu au înregistrat niciun caz