Într-o postare scrisă pe propia pagină de Facebook, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gârbovan, explică motivele pentru care decizia CCR de joi era una previzibilă, dar și faptul că prin această decizie, Ministerul Justiției nu își arogă dreptul de a revoca procurorii șefi.

„Ceea ce spune azi Curtea Constitutionala este ca „Preşedintele României, în temeiul prevederilor art.94 lit.c) din Constituţie, nu are o putere discreţionară proprie în cadrul procedurii de revocare, ci o putere de verificare a regularităţii acesteia. Rezultă că prerogativa Preşedintelui României de a revoca procurorul din funcţia de conducere se circumscrie exclusiv unui control de regularitate şi legalitate a procedurii. Astfel, Preşedintele României nu are competenţa constituţională de a opune argumente de oportunitate în raport cu propunerea de revocare din funcţie iniţiată, în condiţiile legii, de ministrul justiţiei.

Din acest paragraf se desprind urmatoarele:

1. Propunerea de revocare nu poate fi facuta de Ministrul Justitiei discretionar si abuziv, ci doar „in conditiile legii”.

2. La randul sau, Presedintele nu poate respinge cererea de revocare discretionar, pe motive de oportunitate.

3. Presedintele, in procedura de revocare, nu are un rol decorativ, luand doar act de propunerea de revocare venita de la Ministrul Justitiei, ci are dreptul si obligatia de a verifica daca procedura este legala si daca motivele invocate de ministru se incadreaza – in fapt si in drept – in conditiile de revocare prevazute IN MOD LIMITATIV de lege”, scrie Dana Gârbovan.

Judecătoarea explică faptul decizia CCR era una previzibilă, deoarece Klaus Iohannis a refuzat revocarea procurorului șef al DNA pe motive de oportunitate și nu a emis un decret la finalul procedurii.

„Refuzul Presedintelui de a fi emis un decret la sfarsitul acestei proceduri a generat un conflict constitutional negativ. Ramane sa vedem motivarea in extenso a Curtii pentru a putea comenta mai pe larg asupra acestei decizii care, repet, in conditiile raspunsului Presedintelui la cererea de revocare facuta de Ministrul Justitiei, era previzibila”, mai scrie Dana Gârbovan.

Articolul precedentParcul Feroviarilor din Cluj-Napoca va fi reabilitat, în urma unui concurs de proiecte organizat de administraţia locală
Articolul următorIncendiu la rampa de gunoi Pata Rât. Din nou