salvamont cluj

Joi, 20 iunie 2019, în cadrul conferinței jubilare Salvamont România, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj a primit din partea Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, cu ocazia aniversării a 50 de ani de activitate legiferată sub denumirea Salvamont, o diplomă de excelență pentru întreaga activitate desfășurată în slujba omului, vieții și a muntelui.

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj a marcat prin mai multe activități derulate zilele acestea 50 de ani de activitate Salvamont Cluj, în slujba cetățenilor. În acest context, o mare parte dintre fondatorii Salvamontului Clujean, peste 70 de foști și actuali salvamontişti, salvatori din mediul subteran speologic și scafandri au participat la baza Salvamont Cluj din Cheile Turzii la sărbătorirea a jumătate de secol de la înființarea primei formații de salvare montană.

De asemenea, cu acest prilej a fost prezentat filmul ,,Salvamont Cluj 50”, film care redă transformările prin care a trecut Salvamont Cluj în cei 50 de ani de activitate, au avut loc expuneri privind noile metode și echipamente de intervenție și salvare montană, măsuri și inițiative pentru viitor, s-au depănat amintiri, iar mulți salvamontiști s-au întors pe pereții Cheilor Turzii, la cățărat sau via ferrata..

,,Îmi aduc aminte cum am început, câțiva entuziaști, fără niciun fel de echipament, fără dotări și mă uit acum la ce s-a ajuns, ca Salvamontul să se ridice la adevărate standarde europene, profesionale, pentru că am văzut, pe parcursul a câtorva zeci de ani și evoluția echipelor din Vest”, a precizat medicul Dinu Mititeanu, unul dintre fondatorii și liderii Salvamontului Clujean.

În prezent, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj este unul dintre cele mai bine dotate atât din punct de vedere al resursei umane – angajați și voluntari – cât și material.

,,Acoperim toate cele trei medii de salvare: din munți, din peșteri și din mediul subacvatic și asigurăm permanență în toate zonele frecventate de turiști, în 6 baze de salvare. Avem o bază materială solidă și o resursă umană cum puțini din țară se pot lăuda”, a precizat directorul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, Gheorghe Frățilă.

Bazele Salvamont România au fost puse în 1969, în urma unor tragice evenimente petrecute în Munții Carpați, când autoritățile vremii au acceptat cererile montaniarzilor și, pe 25 ianuarie 1969, a fost emisă Hotărârea 140 a Consiliului de Miniștri privind activitatea de prevenire a accidentelor turistice și organizare a acțiunilor de salvare în munți, pe bază de voluntariat. În Cluj, bazele Salvamontului au fost puse de o mână de împătimiți ai muntelui, în două zone cu aflux turistic ridicat: Cheile Turzii și Băișoara.

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, structură de specialitate ce funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, are în componență o echipă formată din 78 de persoane, din care 28 sunt angajați, restul de 50 fiind voluntari implicați activ în activitățile de salvare.

Articolul precedentAmplă acţiune de prevenire a accidentelor rutiere pe unul din cele mai periculoase drumuri din judeţ
Articolul următorA început unul dintre cele mai originale festivaluri din România, Cluj Never Sleeps