Mai multe produse populare de şampon uscat au fost retrase de pe piaţă din cauza „nivelurilor potenţial ridicate” de benzen, o substanţă chimică cunoscută ca fiind cancerigenă la om. Benzenul este o substanţă chimică care poate creşte riscul apariţiei unor tipuri de cancer în urma unei expuneri pe termen lung.

Unilever United States a anunţat rechemarea a 19 tipuri de şampon uscat produse înainte de octombrie 2021, potrivit unui comunicat publicat de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente. Printre acestea se numără şampoane uscate de la mărcile Dove, Suave şi TRESemmé.
 
„Unilever a colaborat cu furnizorii săi de produse pentru a rezolva această problemă”, a declarat compania, adăugând că retailerii din SUA au fost notificaţi să retragă de pe rafturile lor cele 19 produse.
 
Cu toate acestea, Unilever a precizat că o evaluare independentă a pericolelor pentru sănătate a constatat că expunerea zilnică la benzenul din produsele sale de şampon uscat retrase de pe piaţă „nu ar fi de aşteptat să provoace consecinţe negative asupra sănătăţii”, potrivit Independent.

Ce este benzenul?

 

Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, benzenul este o substanţă chimică care poate apărea în mod natural în mediul înconjurător, cum ar fi în ţiţei sau în benzină, şi poate fi folosit la fabricarea materialelor plastice, a lubrifianţilor, a coloranţilor şi a detergenţilor.
 
Aerul interior şi exterior conţine, de asemenea, niveluri scăzute de benzen din cauza fumului de tutun, a gazelor de eşapament ale autovehiculelor, a emisiilor industriale şi a vopselelor de uz casnic.
 
Efectul major al expunerii pe termen lung la benzen este asupra sângelui, care poate duce la o scădere a numărului de globule roşii, sau anemie, după un an sau mai mult de expunere la niveluri ridicate de benzen. Departamentul pentru Sănătate şi Servicii Umane (DHHS) a stabilit că benzenul poate provoca, de asemenea, cancere legate de sânge, cum ar fi leucemia.
 
FDA a identificat paşii pe care trebuie să îi urmeze consumatorii în cazul în care intră în contact cu unul dintre cele 19 produse de şampon uscat retrase. Oricine deţine produsele retrase este îndemnat să le arunce sau să returneze articolele de unde au fost cumpărate. Cei care au avut reacţii adverse sau probleme de calitate cu oricare dintre produsele retrase pot trimite un raport prin intermediul site-ului FDA.

Articolul precedentCare este vârsta exactă la care oamenii îmbătrânesc – Semnele ascunse pe care puțini le recunosc
Articolul următorIncendiu într-un bloc din Cluj! Focul a pornit de la o ţigară (FOTO)