Centrul de Studii Literare Belgiene de Limbă Franceză din cadrul Facultății de Litere a Universității Babeș-Bolyai va găzdui vizita scriitorului belgian de limbă franceză Bernard Tirtiaux cu ocazia lansării romanului Noël în decembrie(traducere de Andrei Lazar, Casa Cărții de Știință).

Evenimentul se va desfășura joi,1 noiembrie 2018, de laora 18.00,în sala Popovici șise înscrie în programul de traduceri literare din scriitori belgieni francofoni realizat de echipa CELBLF în colaborare cu editura Casa Cărții de Știință și cu sprijinul Federației Wallonie-Bruxelles, al cărei delegat general la București, Eric Poppe, va fi prezent la lansare.

Manifestarea va fi precedată de o conferință dedicată operei artistice a lui Bernard Tirtiaux, „Mes années lumière”, organizată la Universitatea de Artă și Design, joi, 1 noiembrie 2018, începând cu ora 11.00, la Departamentul Ceramică-Sticlă-Metal(str. Aurel Vlaicu, nr. 17-19).

Bernard Tirtiaux, romancier, dramaturg, poet, actor și artist plastic,s-a născut la Fleurus, în 11 aprilie 1951. A urmat studii artistice la Louvain, la Bruxelles apoi în Franța.

Primul volum, Le Passeur de lumière(Denoël, tradus în limba română de Oana Popescu, cu titlul Cel care aduce lumina, Univers, 1998), a fost publicat în anul 1993, fiind urmat de Les sept couleurs du vent(Denoël, 1995), Le Puisatier des abîmes ( Denoël,1998), Aubertin d’Avalon(JC Lattès, 2002, tradus în românește de Petruța Spânu, Fides, 2004), Pitié pour le mal(JC Lattès, 2006) – distins cu Premiul Jean d’Heurs oferit de Centre Mondial de la Paix, Verdun – Prélude de cristal(JC Lattès, 2011) și Noël en décembre(JC Lattès, 2015).

Lucrările sale realizate în sticlă – sculpturi, ansambluri monumentale, vitralii – se regăsesc în numeroase instituții și edificii religioase din Belgia și Franța.

Articolul precedentVeste bună pentru clujeni! Tren direct între Viena şi Cluj
Articolul următorWeekend cu restricții de circulație la Cluj