În prima linie a luptei împotriva acestui virus se află personalul medical, care trebuie să gestioneze numărul tot mai mare de pacienți care se prezintă la Unitățile de Primire Urgențe ale spitalelor din țară.

Pentru a veni în sprijinul acestora și la solicitarea Prefecturii Cluj, UMF Iuliu Hațieganu a decis să se implice direct și cu maximă responsabilitate în lupta împotriva COVID-19.

„Astfel, universitatea noastră, având infrastructura necesară, va organiza centre de determinare specifice pentru diagnosticul infecției cu noul coronavirus SARS-COV-2.

Au fost comandate kit-uri pentru diagnostic, în universitate existând medici și cercetători care au expertiza necesară pentru aceste determinări.

De asemenea, Centrul de conferințe Socrates (hotel UMF) va putea fi folosit pentru carantinarea persoanelor suspecte de infectarea cu Covid-19, iar City Central Hotel va fi pus la dispoziția Spitalului Clinic Județean de Urgență.

Organizația Studenților Mediciniști a demarat o campanie prin care va încerca să ajute, pe cât posibil, persoanele vârstnice sau cu diverse afecțiuni ce le pun în pericol sănătatea, în contextul epidemiei de COVID-19. Studenții OSM se vor ocupa, la cerere de cumpărăturile necesare, plata făcându-se în momentul livrării la domiciliu. Campania se va desfaşura doar în concordanţă cu reglementările autorităţilor locale şi centrale în contextul situaţiei de urgenţăDin dorința de a ajuta comunitatea și instituțiile sanitare în această perioadă dificilă, UMF Iuliu Hațieganu, prin specialiștii săi, cadre medicale și studenți, se alătură și sprijină eforturile medicilor, asistenților medicali și tuturor profesioniștilor din domeniul sănătății în lupta cu această infecție.

Începând din 17 martie 2020, Conducerea UMF„Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a apelat la studenții Facultății de Medicină, care au posibilitatea de a contribui ca voluntari la sprijinirea activităților în cadrul camerelor de gardă, unităților/compartimentelor de primiri urgențe. Voluntarii trebuie să fie cel puțin în anul IV al Facultății de Medicină, specializarea medicină generală, respectiv în anul II, specializarea Asistență medicală generală. În același timp, Universitatea este preocupată de siguranța studenților, motiv pentru care implicarea acestora va fi solicitată doar în situația depășirii capacității structurilor existente de a asigura personal medical angajat.

 În același timp, activitatea didactică a UMF Iuliu Hațieganu se desfășoară în continuare online, printr-o platformă educațională interactivă, care funcționează deja la capacitatea preconizată, astfel încât studenții noștri să își poată desfășura în continuare pregătirea, evitând prelungirea școlarității. Să nu uităm și faptul că toate cadrele didactice ale Facultății de Medicină se pregătesc să fie în prima linie a luptei pentru viață, în contextul epidemiologic actual, iar contribuția lor la organizarea sistemului sanitar este esențială.

În aceste momente de încercare, importanța solidarității sociale este determinantă, iar implicarea Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu în îngrijirea pacienților și în organizarea măsurilor de protecție comunitară este maximă, ca o parte importantă a responsabilității sociale a Universității și a rolului său în comunitate„, a declarat rectorul UMF Cluj, prof. dr. Anca Dana Buzoianu.

Articolul precedentCum se implică UBB Cluj în depistarea infectării cu noul Coronavirus
Articolul următorCe încălțări poți purta la evenimentele de zi? (P)