Consiliul Județean Cluj și Spitalul Clinic de Recuperare au realizat o analiză a rezultatelor obținute prin programul ce vizează recuperarea medicală a persoanelor care au rămas cu diverse probleme de sănătate în urma infecției cu COVID-19.

A rezultat, astfel, faptul că, de la începutul anului, 1.043 de pacienți spitalizați au beneficiat de programe Kinetoterapeutice orientate spre creșterea capacității pulmonare, cardiace și a mobilității musculo-scheletale. Totodată, circa 400 de persoane s-au prezentat în sistem ambulatoriu pentru efectuarea procedurilor de recuperare post coronavirus. Programele de recuperare respiratorie și-au demonstrat eficiența în ceea ce privește îmbunătățirea calității vieții, creșterea capacității de efort, scăderea gradului de dispnee, reducerea anxietății și a depresiei.

În cadrul protocolului terapeutic de reabilitare post COVID-19 pacienții beneficiază de consult de specialitate, completat, după caz, de analize de laborator sau explorări imagistice și urmat de întocmirea unei fișe de tratament prin proceduri. Se utilizează tehnici de kinetoterapie personalizată, masaj medical, proceduri de electroterapie, hidroterapie, termoterapie și aerosoli. Consultațiile de control sunt efectuate în funcție de evoluție și dizabilități, adaptate în permanență situației medicale a pacientului.

Programul de recuperare medicală post coronavirus derulat de instituția spitalicească din subordinea forului administrativ județean urmărește optimizarea rezultatelor terapeutice, scăderea ratei complicațiilor, limitarea sechelelor pulmonare și extra-pulmonare după COVID-19, reintegrarea socio-profesională a pacienților după infecția cu acest virus, reducerea impactului negativ asupra activităților zilnice, și nu numai.

Informații referitoare la modalitatea de programare și actele necesare se pot obține accesând pagina web a Spitalului Clinic de Recuperare www.recuperarecluj.ro.

Sursa: Realitatea de Cluj

Articolul precedentEchipamente medicale în valoare de circa 6 milioane de lei, pentru patru spitale clujene
Articolul următorAVERTIZARE METEO: COD GALBEN de furtuni pentru cea mai mare parte a țării