Aruncăm, fiecare dintre noi, peste 22 kilograme de pâine și produse de panificație pe an! Cifra reprezintă 20% din cantitatea totală de mâncare pe care un român o risipește într-un an. Asta în timp ce mâncăm, în fiecare an, 96 de kilograme de pâine de persoană, cu mult peste media europeană, care este de 82 de kilograme pe an.

Datele statistice arată faptul că suntem cei mai mari consumatori de pâine din Uniunea Europeană. Pâinea este pe primul loc pe lista preferințelor alimentare ale românilor.

În acest context, fabrica La Lorraine din Câmpia Turzii lansează campania  de responsabilizare socială “Nu arunca pâinea”. Aceasta își propune să sensibilizeze opinia publică din România în privința necesității reducerii fenomenului risipei alimentare, în general, și în mod special pe segmentul panificației și al patiseriei. Acestei campanii i s-au alăturat nutriționistul Mihaela Bilic, chef Adrian Hădean, Ioana Macovenciuc (Prințesa Urbană) și jurnalistul Ovidiu Blag. Vă invităm și pe dvs. să vă alăturați, prin participarea la cele două zile speciale dedicate presei!

Evenimentul de lansare a campaniei a fost gândit în două etape- una pe 28 noiembrie, celalaltă pe 11 decembrie, ambele incluzând dezbateri pe tema Food Waste și demonstrații practice ale metodelor gândite, de specialiști în alimentație împreună cu reprezentanții fabricii, pentru a reduce risipa alimentară. Pe 28 noiembrie, invitatul special al evenimentului este nutriționistul Mihaela Bilic, iar pe 11 decembrie chef Adrian Hadean. Lor li se vor alătura Răzvan Boșomoiu, directorul general al La Lorraine România, Dan Păucean, directorul de producție al fabricii și jurnalistul Ovidiu Blag.

În continuarea campaniei, pe viitor, organizatorii își propun: să găzduiască evenimente educative  care să contribuie la diminuarea fenomenului risipei alimentare, să sponsorizeze proiecte independente cu obiective similare din categoria „Stop Food Waste”, să premieze inovațiile în domeniul rețetelor de panificație sau tehnologiilor pentru îmbunătățirea procesului de păstrare și reciclare, să ofere burse pentru tinerii care își doresc o carieră în domeniul siguranței alimentare.

Dezbateri cu Mihaela Bilic și Adi Hădean

Din 2019 va intra în vigoare legea privind risipa alimentară. Suntem pregătiți să implementăm noile măsuri? Cum va afecta această lege industria de panificație? Acestea sunt doar o parte întrebările care își vor primi un răspuns în cadrul dezbaterilor organizate la fabrica La Lorraine, în debutul campaniei  “Nu arunca pâinea”.

Pe 28 noiembrie, alături de nutriționistul Mihaela Bilic, se va discuta despre legătura dintre consumul ridicat de pâine și contextul socio-cultural, despre calitatea pâinii în România, tipurile de pâine recomandate pentru consum, cauzele și metodele de combatere a risipei alimentare de pâine.

Pe data de 11 decembrie, chef Adrian Hădean va discuta despre risipa alimentară din perspectiva industriei HoReCa, despre impactul economic și social al risipei alimentare asupra unui business de tip restaurant. El va da exemple de bune practici din străinătate și va vorbi despre educația consumatorilor în ceea ce privește risipa alimentară.

Tot pe 11 decembrie va avea loc și un atelier de gătit, împreună cu copiii de la casa de tip familial „Căsuța Bucuriei”, unde se vor prezenta metode de refolosire a pâinii învechite pentru a crea rețete gustoase.

Congelarea pâinii prin tehnologia bake-off și gramajele mai mici ale produselor, soluții pentru reducerea risipei alimentare

În cadrul ambelor evenimente, din 28 noiembrie și 11 decembrie, se va face un tur al fabricii La Lorraine, unde  va fi prezentată tehnologia bake-off, cea a precoacerii și congelării produselor de panificație și patiserie înainte ca acestea să ajungă în magazine. Procedura are efecte pozitive deoarece protejează produsele împotriva contaminării cu bacterii, iar coacerea în magazin se face controlat, doar atunci când stocul se epuizează. Astfel, pâinea nu ajunge să se învechească pe raft.

Câteva date statistice

La nivel global, pâinea este al treilea produs în topul alimentelor aruncate la gunoi. Olandezii mănâncă 450.000 de pâini pe zi, iar 80% din deșeuri reprezintă pâinea irosită, ceea ce duce la pierderi de peste 400 milioane euro. În Germania, 90% din populație consumă pâine zilnic, dar sunt risipite 1.7 milioane de tone pâine/an, ceea ce duce la 2,46 milioane tone de emisii de gaze cu efect de sera.

Conform datelor Food Waste România, fiecare român risipește 110 kg de mâncare în fiecare an, adică 353 de grame de hrană pe zi. Cu banii cheltuiți pentru mâncarea risipită într-un an, un român ar putea face nouă plinuri de benzină. Per total, aproximativ 30% din toate produsele din România ajung la coşul de gunoi sau sunt irosite în fiecare an. Această cantitate, adică 2.55 de milioane de tone de produse alimentare, corespunde cu încărcătura a 127.500 de tiruri aliniate în coloană din Bucureşti până în Munchen.

Articolul precedentFOTO | Nou echipament medical ultramodern dat în folosință la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj
Articolul următorZiua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor la Penitenciarul Gherla