Un studiu despre efectele alpinismului ca activitate de terapie prin experiență asupra bunăstării psihologice a copiilor și adolescenților cu boli cronice este în desfășurare în taberele Yuppi care au loc în 2018 în Șăulia, județul Mureș.

Terapia prin experiență, utilizată frecvent în străinătate – de altfel specializare academică în universități – include activități precum alpinism, echitație, canotaj, tir cu arcul, lucru manual, fotografie, teatru. Acest tip de terapie este un element central al taberelor Yuppi, care se adresează copiilor și adolescenților cu boli oncologice, artrită juvenilă sau diabet. Studiul despre efectele alpinismului, a luat startul în luna iulie, în prima tabără Yuppi din această vară, adresată adolescenților cu diabet, și va continua în perioada 19-25 august, în a treia tabără Yuppi, cea adresată copiilor și adolescenților cu boli oncologice sau artrită juvenilă.

Studiul a fost inițiat de către Henrietta János, masterandă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, masterul de Consiliere și Intervenție psihologică, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, și reprezintă subiectul lucrării sale de disertație. Cercetarea face parte din proiectul „Aventura Yuppi”, finanțat prin intermediul Programului “MOL România pentru Sănătatea Copiilor”, organizat de Fundaţia pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de MOL România.

Subiectul cercetării este evaluarea efectului activității de alpinism asupra bunăstării psihologice a adolescenților cu boli cronice (diabet, artrită juvenilă, boli oncologice): încredere în sine, mecanisme adaptive, reprezentarea pe care o are adolescentul despre boală, abilități sociale. Strângerea datelor se va efectua în etape – înainte, în timpul taberelor și după tabere – prin chestionare adresate tinerilor și părinților lor.

Managerul de proiect este Zsuzsanna Kónya, responsabil de programe în cadrul taberelor Yuppi încă din 2012. Anitta Blizik, expert senior, și Renáta Rácz, expert junior, vor lucra în mod direct cu copiii și adolescenții. Responsabil din partea Yuppi pentru ghidajul studiului este István Cosma, colaborator și voluntar Yuppi cu specializarea și experiența necesară – terapeut de familie, psihoterapeut, asistent social.

Tot în cadrul proiectului “Aventura Yuppi”, împreună cu Outward Bound Romania Asociația Yuppi a reabilitat și extins grădina de corzi din tabără: pentru siguranța participanților, au fost înlocuite toate cablurile pe care se face asigurarea în timpul activității de alpinism. Grădina de corzi extinsă și îmbunătățită poate fi folosită în viitor de orice organizație dornică să desfășoare activități în tabăra de la Șăulia.

În vara 2018 se organizează patru tabere Yuppi de terapie prin experiență. Primele două li s-au adresat copiilor și adolescenților cu diabet, iar a patra, care se va desfășura între 30 august și 2 septembrie, este adresată copiilor cu vârsta sub 10 ani, cu o boală oncologică, și familiilor lor.

Asociația Mișcare de Tabără Yuppi, cu sediul în Cluj-Napoca, organizează începând din 2011 taberele de terapie prin experiență la Șăulia de Câmpie, județul Mureș. Taberele Yuppi sunt adresate copiilor și adolescenților diagnosticați cu diabet, artrită juvenilă sau boli oncologice.

În 2017, taberele au găzduit 151 copii proveniți din toată țara, susținuți de 169 de voluntari, dintre care 21 cadre medicale specializate, iar la recrutarea copiilor au contribuit 54 de medici specialiști.

Mai multe informații despre tabără găsiți pe pagina de Facebook Yuppi Camp și pe websiteul www.yuppicamp.ro.

Vizitatori și ambasadori în tabără

Cea de-a treia tabără Yuppi nu este doar gazda studiului amintit, ci va primi și alți vizitatori speciali. Între aceștia se numără înotătorii Yuppi de la Swimathon Târgu Mureș, care au strâns în luna iunie, peste 20.000 de lei pentru copiii din tabere.

Mircea Bravo, unul dintre cei mai de succes comedianți români, și actorul Bogdan Bob Rădulescu, amândoi ambasadori Yuppi, vor vizita și ei a treia tabără și vor realiza, împreună cu copiii, un video special. Cei doi au mai fost în taberele de vară Yuppi: Bogdan Bob Rădulescu se va afla în tabără pentru a treia oară, iar Mircea Bravo pentru a doua oară. De asemenea, tot în a treia tabără, participanții vor avea parte de un atelier de grafică susținut de ambasadorul Yuppi Paul Mureșan, ilustrator digital și creator de filme de animație, aflat și el pentru a doua oară într-o tabără Yuppi.

Articolul precedentU BT s-a reunit cu gândul la titlul de campioană
Articolul următorFinalul primului Război Mondial, reconstruit pe malul Someșului Mic