Statele Unite au adoptat sancţiuni împotriva companiilor implicate în proiectul gazoductului Nord Stream 2. Președintele american Donald Trump a aprobat o lege care prevede că orice companie care se implică, alături de compania rusă Gazprom, în construcția gazoductului Nord Stream 2 va fi vizată de sancțiuni economice.

Statele Unite vor să finanţeze cu până la 1 miliard de dolari proiecte energetice în ţări din Europa Centrală şi de Est pentru a reduce dependenţa acestora de energia venită din Rusia, a anunţat în weekend secretarul de stat american Mike Pompeo, potrivit Le Figaro.

„Ca semn de susţinere a suveranităţii, prosperităţii şi independenţei energetice a prietenilor noştri europeni, Statele Unite au intenţia de a acorda finanţări de până la un miliard de dolari ţărilor din Europa Centrală şi de Est membre ale Iniţiativei celor Trei Mări“, care reuneşte 12 ţări membre ale UE, a declarat oficialul american.

Ca şi SUA, ţările respective contestă în special proiectul Nord Stream 2, care are drept obiectiv dublarea livrărilor directe de gaze naturale ruseşti către Europa Occidentală cu trecere pe sub Marea Baltică până în GPreşedintele american Donald Trump a criticat dur Germania pentru că oferă Rusiei „miliarde“ pentru gaze în timp ce beneficiază de protecţie americană. Statele Unite au declarat în nenumărate rânduri că Europa ar trebui să-şi reducă dependenţa de Rusia din punct de vedere energetic şi ar trebui să cumpere în schimb GNL american.

Proiectul gazoductului Nord Stream 2, care se ridică la o valoare de 11 miliarde de dolari , a înfuriat Statele Unite, atât parlamentarii republicani cât și cei democrați fiind împotriva acestuia.

Imagine

Administrația Trump consideră că gazoductul va duce la o creștere exagerată a controlului Rusiei asupra aprovizionării energetice a Europei și va reduce nivelul distribuției de gaze naturale din SUA.

Împreună cu ameninţările formulate de americani la adresa statelor membre UE cu privire la Huawei şi înclinaţia Washingtonului către tarife comerciale, Nord Stream 2 reprezintă o problemă vitală în contextul în care lumea se confruntă cu o ordine internaţională în schimbare, iar modul în care aceasta va fi soluţionată va fi esenţial pentru modul în care vor evolua relaţiile dintre UE şi SUA şi UE şi Rusia în următorii ani, poate chiar luni, scrie Deutsche Welle.

Statele Unite au adoptat sancţiuni împotriva companiilor implicate în proiectul gazoductului Nord Stream 2, estimând că acesta va creşte dependenţa europenilor de gazele ruseşti, întărind astfel influenţa Moscovei.

Consorțiul din spatele Nord Stream 2, a raspuns provocarilor de la Washington si a confirmat că va construi gazoductul cât de curând posibil, în pofida sancțiunilor americane.

Completarea proiectului este esențială pentru securitatea de aprovizionare a Europei. Noi, împreună cu companiile care susțin proiectul, vom lucre la finalizarea gazoductului cât de curând posibil”, au declarant reprezentații companiilor.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Rusia va răspunde prin măsuri corespunzătoare împotriva SUA dacă Washingtonul aplică sancţiunile împotriva companiilor implicate în proiectul gazoductului Nord Stream 2

 

Autor ELZY PACURARU

Articolul precedentTURCIA – Procurorii turci au ordonat marţi arestarea a 228 de persoane suspectate de legături cu reţeaua Gulen
Articolul următorAccesul la fonduri europene, condiţionat de respectarea statului de drept. Când se va lua decizia