Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj va desfășura în perioada 18 – 22 iunie, cea de-a IV – a ediție a proiectului anual „Tabăra de cercetare multidisciplinară a culturii tradiționale din județul Cluj”.

Aceasta va avea loc în localitățile Moldovenești, Podeni, Mihai-Viteazu, Cornești, Viișoara, Urca, Luna și Grigorești, de pe Valea Arieșului.

O asemenea inițiativă e mai mult decât de apreciat, cu atât mai mult cu cât se desfășoară în anul Centenarului, un an în care toate manifestările menite să contribuie la păstrarea identității noastre naționale capătă un plus de semnificație” a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.

Prospectarea teritoriului va fi făcută de o echipă de specialiști în diferite domenii ale culturii tradiționale, de la instituții precum CJCPCT Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române – filiala Cluj-Napoca. Aceștia sunt interesați în cercetarea amănunțită a sectoarelor culturale folclor literar, muzical, coregrafic, etnografic, port popular, grai local specific, științe populare, obiceiuri specifice din calendarul popular, ocupații, meșteșuguri, unelte, industrie casnică, relații economice și sociale, norme de conviețuire, artă populară tradițională și arte aplicate, cultură etnică și antropologie culturală.

Pe parcursul săptămânii de lucru va fi mereu consemnat stadiul de păstrare a tradițiilor, dar și de reconstituire a celor uitate, bogate în elemente de cultură imaterială străveche. Rezultatele cercetărilor vor constitui, și de această dată, obiectul unor interesante și inedite articole în cadrul volumului „Cultura tradițională din județul Cluj” – volumul III, secvențe unice în filmul-document „Popas în Transilvania” – episodul IV, motive muzical-folclorice specifice în selecția albumului CD „Muzicanții din Turda” precum și imagini artistice grăitoare, în expoziția fotografică ce va fi organizată cu ocazia evenimentelor de lansare.

Edițiile anterioare ale taberei, desfășurate în perioada 2015-2017 în trei subzone cultural-geografice importante ale județului Cluj, respectiv subzona montană – Mărișel, Beliș, Răchițele, cea a satelor din Câmpia Transilvaniei – Mociu, Frata, Ceanu-Mare și subzona Valea Crișului Repede – Poieni, Ciucea, Negreni, au avut un impact deosebit. Materialele rezultate de pe urma taberelor au fost foarte bine primite în rândurile tuturor celor interesați de domeniul culturii tradiționale identitare dar, mai ales, în cel al locuitorilor din comunitățile cercetate.

Pentru importanța sa, proiectul din acest an, supus atenției unor prestigioase instituții culturale, a primit din partea Ministerului Culturii și Institutului National al Patrimoniului, aprobarea de a aplica pe toate documentele proiectului însemnul oficial al „Anului European al Patrimoniului Cultural – 2018”, primind rangul de proiect de importanță națională și, totodată, europeană al României, în anul Centenarului.

Reamintim în acest context faptul că Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj are ca obiective profesionale majore cercetarea, protejarea, conservarea, promovarea, punerea în valoare, transmiterea și revitalizarea elementelor patrimoniului cultural imaterial din județul Cluj.

Articolul precedentFOTO | Lucrări de asfaltare pe drumul dintre Băișoara și stațiunea Muntele Băișorii
Articolul următorCriminal din Cluj, prins în Costa Rica! Acum 22 de ani şi-a omorât vecinul din Turda