Specialiștii Centrului de Consiliere Student Expert, respectiv ai Centrului de Carieră, Alumni și Relația cu Mediul de Afaceri din cadrul Universității Babeș-Bolyai desfășoară ample activități de susținere psiho-educațională și vocațională a studenților, în cadrul programului Face the challenge.

Scopul acestui program este de a-i ajuta pe studenți să se adapteze eficient la perioada prin care trecem și la schimbările din procesul educațional din ultimele luni.

Activitățile oferite de psihologii și pedagogii implicați se desfășoară în română și maghiară și includ: webinarii ce abordează teme de antrenament atențional, control emoțional și comportamental, tehnici de învățare, decizii eficiente de carieră, grupuri de studiu unde se exersează tehnici utile de învățare  pentru examene, simulări pentru susținerea lucrărilor de licență și disertație, sesiuni de mindfulness și tehnici de relaxare, consiliere individuală pentru provocări familiale, relaționale, academice și de carieră, o serie de materiale scrise și video informative difuzate pe social media cu informații esențiale pentru succesul academic și sănătatea emoțională.

Astfel, studenții își pot selecta activitățile și tematicile care acoperă nevoile lor specifice, dar și preferința pentru tipul de interacțiune (individual sau de grup).

Activitățile din cadrul programului Face the challenge se bazează pe  rezultatele unui studiu realizat în rândul studenților și care a vizat investigarea provocărilor psiho-emoționale și educaționale/academice relaționate cu procesul de predare-învățare-evaluare online. La studiu au participat 487 de studenți, nivel licență și master, reprezentând  17  facultăți din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Studiul a relevat o serie de provocări legate de managementul procesului de învățare, anxietate de evaluare orală, dificultăți de control al emoțiilor, probleme de motivație și de gestionare eficientă a timpului, anxietate de performanță.

„Prin intermediul activităților noastre am încercat să răspundem acestor provocări, oferind o diversitate de activități ce pot fi particularizate în funcție de specificul facultăților, a nevoilor individuale de învățare, experiențelor academice și extra-academice și oportunităților din piața muncii. În contextul educațional și social produs de actuala pandemie, considerăm că este esențial ca studenții noștri să știe că le suntem alături constant în acest proces de adaptare rapidă la schimbarea stilului de viață , la educația online, dar și la provocările individuale ale fiecăruia. Ne dorim să avem studenți și apoi absolvenți care să fie echipați cu acele resurse și competențe de viață care să le permită să fie flexibili și eficienți în fața unui viitor impredictibil.” – a declarat conf. univ. dr. Alexandra Muțiu, Prorector responsabil de Resurse umane, alumni, carieră/consiliere.

De asemenea, Clinica Universitară de Psihologie „Babeș-Bolyai Psytech” oferă, în cadrul Campaniei PSY-HELP4UBB, suport psihologic pentru studenții și angajații UBB care  pot beneficia gratuit de un program de consiliere/asistență psihologică prin telefon (apel telefonic/ WhatsApp/ mesaje), în limbile română, maghiară, engleză și germană.

Această campanie a fost extinsă și spre un grup mai vulnerabil în această perioadă, persoanele vârstnice, care pot beneficia de  suport emoțional, gratuit.

Articolul precedentFOTO | Accident noaptea trecută pe Autostrada A3
Articolul următorBacalaureat 2020. Sesiune specială în iulie pentru elevii cu temperatură mare sau cu probleme de sănătate