Mai multe rachete au fost trase, joi seara, la Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, dar și în alte zone de interes militar. Kremlinul a lansat un nou val de atacuri. În această dimineață, mai multe explozii s-au auzit în centrul Kievului și la Odessa. Potrivit unui oficial ucrainean, Rusia a reluat atacurile cu rachete de croazieră și balistice.

UPDATE 5:40: O rachetă a căzut peste un bloc din Kiev: 3 răniți

UPDATE 5:05: Oficial ucrainean: Un avion rusesc a fost doborât deasupra Kievului

 

UPDATE 4.45: Mai multe explozii puternice s-au auzit in centrul Kievului

Două explozii puternice au răsunat în zorii zilei de vineri în centrul Kievului, a doua zi după începerea invaziei ruse, transmite AFP.

 

„Au reluat atacurile asupra Kievului cu rachete de croazieră şi balistice. Am auzit două explozii puternice”, a declarat adjunctul ministrului de Interne ucrainean Anton Gheraşcenko pe contul său Telegram. 

UPDATE 3.40: Japonia va sancționa Rusia în sectorul financiar și la exporturile de semiconductori.

UPDATE 2:00 – „Ucraina trebuie denazificată” – Muzeul Holocaustului condamnă pretextul de război al lui Putin 

Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite a condamnat ferm exploatarea de către președintele rus Vladimir Putin a istoriei Holocaustului ca pretext pentru invazia militară din Ucraina.

 

Muzeul Memorial al Holocaustului a declarat că, justificând atacul de joi, „Vladimir Putin a denaturat și și-a însușit istoria Holocaustului, susținând în mod fals că Ucraina democratică trebuie „denazificată””.

Muzeul a adăugat că „la fel de nefondate și flagrante sunt afirmațiile lui conform cărora autoritățile ucrainene comit un „genocid””.

UPDATE: 01:30 – Președintele Ucrainei a declarat că grupurile de sabotaj rusești au intrat la Kiev. 

„Conform informațiilor noastre, sunt ținta nr. 1, familia mea, ținta nr. 2. Ei vor să distrugă Ucraina politic prin distrugerea șefului statului. Avem informații că grupurile de sabotaj inamice au intrat la Kiev”.

UPDATE: 01:10 – Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret privind mobilizarea generală a populaţiei ca urmare a invaziei începute de Rusia. Potrivit decretului publicat pe site-ul preşedinţiei ucrainene, măsura îi vizează pe cei supuşi recrutării şi pe rezervişti şi se va aplica în termen de 90 de zile în toate regiunile Ucrainei.

UPDATE: 00:00 – Secretarul de stat Tony Blinken a declarat că „toate dovezile sugerează că Rusia intenționează să încercuiască și să amenințe Kievul. Credem că Moscova a dezvoltat planuri pentru abuzuri ale drepturilor omului – și mai grave – asupra poporului ucrainean”. Înaltul diplomat american nu a explicat ce acțiune ar putea aduce Moscova asupra poporului Ucrainei.


UPDATE: 23:10 – Rusia a lansat în total peste 160 de rachete pentru lovituri aeriene, a declarat un înalt oficial american al apărării. Cele mai multe dintre rachete sunt „rachete balistice cu rază scurtă de acțiune”, dar toate loviturile aeriene includ un „amestec de rachete cu rază medie de acțiune și de croazieră”, a spus oficialul.

UPDATE: 23:00 – Sunt atacuri în orașul Sumî.

UPDATE: 22:50 – Locuitorii din Harkov au fugit la metrou de teama bombardamentelor.

22:00 – Volodimir Zelenski face apel la Europa să boicoteze patrolul și gazele ruseșt. 

„Astăzi este un război la scară largă în toată Ucraina! Cerem impunerea imediată a unor sancțiuni suplimentare dure împotriva Rusiei. Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de sprijin concret!”, a transmis președintele Ucrainei.

Măsuri în Ucraina

Autoritățile au ordonat stingerea luminilor în Liov, invocând motive de securitate.

Autoritățile din orașul Liov din vestul Ucrainei au ordonat stingerea luminilor în întregul oraș ca măsură de securitate „preventivă”, la câteva ore după ce Rusia a lansat o invazie la scară largă a țării. Tot iluminatul stradal și al clădirilor va fi oprit la ora 23:00, ora locală, au spus autoritățiile regionale din Liov.

Acesta a îndrumat gospodăriile să urmeze ordinul și a cerut oamenilor să nu părăsească casele, cu excepția cazurilor de urgență. „Vă rugăm să rețineți că astfel de acțiuni nu au legătură cu problemele de alimentare”, au spus oficialii.

„Se va face pentru a lua măsuri preventive pentru securitatea noastră”. Liov găzduiește o serie de ambasade și consulate care s-au mutat de la Kiev în ultimele săptămâni din cauza siguranței slabe a orașului din vestul Ucrainei.

Sute de locuitori din Kiev dorm în stațiile de metrou. Oamenii și-au adus animalele de companie, prelungitoare și chiar saltele pneumatice.

Autoritățile ucrainene au anunțat că nu permit ieșirea din țară a bărbaților cu vârsta de la 18 la 60 de ani. „Pentru informarea cetățenilor! Datorită legii marțiale, cetățenii de sex masculin ai Ucrainei cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani nu vor fi lasați să părăseasca țara. Vă rugăm să nu creați panică și să nu încercați să treceți granița fără permisiune”, a spus Menșikov.

Articolul precedentPreședintele ucrainean: „Forțele de ocupație ruse atacă Centrala nucleară de la Cernobîl” – Angajații instituției au fost luați PRIZONIERI de război
Articolul următorRusia este ATACATĂ cibernetic! Numeroase site-uri guvernamentale, fără conexiune la internet