În plină criză a coronavirusului, Guvernul dă asigurări că toate pensiile și salariile din sistemul public vor fi plătite la timp. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, mai vine cu o veste, și anume că va anunța în curând și o soluție găsită cu Banca Centrală pentru clienţii băncilor care au credite. Miniștrii Muncii și Finanţelor au precizat, luni, la Realitatea PLUS, că toate pensiile și salariile celor din sistemul bugetar vor fi plătite la timp.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, luni, la Realitatea PLUS, că sunt bani la buget pentru majorarea pensiilor:

„Da, banii sunt prevazuti in buget. Nu exista informatii suplimentare care sa induca ideea ca nu ar creste pensiile, ca nu s-ar plăti salariile în sistemul public. M-am asigurat că programul de plată a pensiilor este bine indeplinit, nu am niciun element. Fac un apel al colegii din administrația publică să-și continue activitatea pentru că oamenii au nevoie de noi”.

La rândul lui, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, luni, la Realitatea PLUS, că sunt bani la buget pentru salarii, pensii, ajutoare sociale, toate contribuțiile și a precizat că în niciun caz nu se va introduce taxa de solidaritate, nu se ia în calcul așa ceva. 

„Salariații de la stat beneficiază de salarii dacă lucrează în condiții de telemuncă. Bineînțeles că sunt suspendate sporurile. Cei care sunt acasă și lucrează de acasă primesc salarii dar nu mai primesc sporuri. În acest moment, problema cea mai mare ar fi fost de finantare a bugetului. Noi nu avem aceasta problema, pentru că deja atrăsesem bani și avem un buffer confortabil câteva lun ide zile bune, deci nu aveam o presiune pe finanțare. Dar, faptul că există această măsură a Băncii Centrale, ajută foarte mult finanțarea bugetului pe termen scurt și proiecții pe termen mediu și lung și, binînțeles, că ajută economia. Asta înseamnă că toate costurile în economie scad. Deci este o măsură foarte bună. Nu sunt presiuni pe buget pe partea de finanțare. Suntem ok. Toate salariile, pensiile, ajutoarele sociale, contribuțiile, chiar și banii pentru IMM-uri sunt asigurate și vor ajunge la timp. Plata se va face la timp”, a explicat ministrul de Finanțe la Realitatea PLUS. 

BNR a decis vineri, într-o şedinţă de politică monetară de urgenţă, reducerea dobânzii cheie cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5%, la 2%, începând cu data de 23 martie 2020. Urmările măsurii – în primul rând multe lichidități în piață.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Florin Cîţu a anunțat că în cel mult 48 de ore va expune şi soluţia găsită împreună cu BNR pentru clienţii băncilor care au credite. 

 

Scrie Realitatea.net

Articolul precedentTâlhar la 17 ani! Pentru 50 de lei a ajuns în spatele gratiilor
Articolul următorFOTO | Şoferiţă căutată de poliţiştii clujeni după ce a lovit o tânără cu maşina