Universitatea Babeş-Bolyai va avea, de luni, 23 septembrie 2019, un monument-simbol al aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea Universității Românești din Cluj. Universitatea a fost creată sub numele de Universitatea Daciei Superioare, care a devenit în 1927 Universitatea Regele Ferdinand I. 

Opera cunoscutului sculptor clujean Liviu Mocan, monumentul „Laudă cărţii” este realizat din bronz și andezit de Ilva  şi face parte din seria „Biblioteci verticale”, prezentată la nivel internațional

„Sculptura ”Cinste cărții” din seria ”Biblioteci verticale” constituie o metaforă a cunoașterii: acumulările educaționale se substanțiază în mișcare, produc viață. Mă bucură mult faptul că Universitatea Babeș-Bolyai, instituție care modelează profesioniști și caractere umane, oferă o voce acestui simbol al menirii ei, spre a se adresa contemporanilor și generațiilor viitoare. Mesajul sculpturii fiind etern, materialele  din care a fost creată (bronzul și andezitul) sugerează neerodarea, focul, perseverența, regalitatea”, afirmă sculptorul Liviu Mocan.

Dezvelirea monumentului va avea loc luni, 23 septembrie 2019, la ora 12.30, în Curtea interioară a Clădirii centrale a Universităţii Babeş-Bolyai (str. M. Kogălniceanu nr 1) și stă sub semnul manifestărilor organizate cu ocazia Centenarului UBB.