Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a început implementarea formală a sistemului internaţional Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM), cu integrarea transversală – după modele internaționale – a științelor socio-umane (STEM+).

Potrivit reprezentaților instituției, sistemul vine în sprijinul eforturilor UBB de a se poziţiona ca o universitate de tip world-class, integrând multi/inter/transdisciplinar aspecte cheie ale activităţilor educaţionale şi de cercetare.

„Acesta este un efort firesc pe care îl facem în vederea implementării sistemului STEM+, efort care susține direcția strategică a UBB de a deveni o universitate de tip world-class. Iar acest lucru nu înseamnă doar cercetare de excelență și act didactic performant, ci și integrarea și transferul cunoștințelor de la un domeniu la altul și, în final, înspre comunitate. Este motivul pentru care noi ne propunem să dezvoltăm, pe lângă programul academic Studium Generale STEM+, şi infrastructura necesară programelor de tip Citizen Science, care implică participarea publicului ne-academic interesat de ştiinţă în unele proiecte derulate de UBB, dar și educarea activă și constantă a factorilor de decizie, inclusiv a politicienilor, cu privire la importanța sistemului STEM+”, a precizat Daniel David, prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice.

Implementarea sistemului STEM+ va avea efecte şi asupra relaţiei Universităţii cu societatea, fiind propuse organizarea unor cursuri deschise (Citizen Science), furnizarea serviciilor către comunitate, precum și deschiderea Universității către învățământul preuniversitar (inclusiv părinții elevilor) – spre exemplu, prin pregătirea profesorilor și derularea unor activități/cursuri din preuniversitar în laboratoarele STEM+ din UBB -, consultarea periodică a mediului economic pentru identificarea şi comunicarea nevoilor de dezvoltare a pieţei muncii, astfel încât UBB să devină un furnizor puternic de inovaţie tehnologică şi creativă.

Sistemul STEM+ va fi implementat sub coordonarea Institutului STAR-UBB şi prevede stimularea interacţiunii între specialiştii, facultăţile şi domeniile UBB, îmbunătăţirea ofertei educaţionale cu programe multi/inter/transdisciplinare, păstrându-se în acelaşi timp programele clasice ca nucleu de bază.

 

Articolul precedentRestricții de circulație la Maratonul Internațional Cluj-Napoca
Articolul următorCurs gratuit de țesut și cusut organizat de către Școala Populară de Arte din Cluj