Una dintre măsurile pe care Guvernul le va implementa în cadrul reformei fiscale este impozitarea veniturilor nedeclarate cu 70%, în rândul persoanelor fizice.

Mai exact, fiscul va demara o serie de verificări privind averile persoanelor fizice. Dacă averea fizică nu corespunde cu cea din acte, atunci se va trimite o înştiinţare privind clarificarea situaţiei fiscale.

Conform legii, în 30 de zile, persoana care a primit notificarea de la ANAF poate aduce documente prin care să-şi justifice averea. În caz contrar, pentru toate sumele sau bunurile pentru care nu există documente justificative se va emite decizie de impozitare cu un procent de 70% din valoare.

Mai este o măsură care îi priveşte pe cei avuţi şi anume impozitarea suplimentară cu 0,3% a caselor cu o valoare de peste 500 de mii de euro.

„Începând cu data de 1 iulie 2024, se propune modificarea cotei de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror provenienţă nu poate fi dovedită, prin introducerea unei cote de 70% aceasta având ca scop creşterea conformării voluntare a contribuabililor, cu implicaţii favorabile asupra creşterii încasărilor bugetare. 

Până la data intrării în vigoare a noilor prevederi, se oferă o fereastră de oportunitate contribuabililor în vederea conformării, respectiv să-şi declare veniturile şi să-şi plătească obligaţiile fiscale aferente acestora, evitând riscul încadrării acestora în categoria de risc fiscal şi a declanşării unor verificări a situaţiei fiscale personale, cu consecinţa impunerii cu noua cotă de impozitare şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente. 

Efectul disuasiv al amenzilor contravenţionale instituie în timp o disciplină operaţională şi stimulează într-o mare măsură conformarea contribuabililor, motiv pentru care se impune eliminarea posibilităţii de achitare a jumătate din minimumul amenzii precum şi o actualizare a sancţiunilor contravenţionale prevăzute de actele normative care reglementează măsuri fiscale, financiar-contabile şi de disciplină financiară”, se spune în expunerea de motive a Proiectului de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

Sursa: Tabu.RO

Articolul precedentVremea se menține călduroasă, cu temperaturi peste media perioadei
Articolul următorKlaus Iohannis, despre măsurile fiscale: „Banii publici sunt de multe ori cheltuiți fără o eficiență mare”