Peste 4.000 de persoane din circa 20 de țări au participat la ediția a treia a Mera World Music Festival, care a avut loc între 2 și 5 august în satul Mera de lângă Cluj.

Cea mai de succes seară a festivalului din punct de vedere al numărului de participanți a fost cea de sâmbătă, când au fost prezenți circa 1.400 de melomani. 176 de cântăreți și dansatori au susținut concerte și spectacole în cadrul festivalului.

Cele 16 concerte de seară au fost susținute de trupe din SUA, Chile, Mexic, România și Ungaria. Ediția a patra a festivalului va avea loc în 1-4 august 2019.

Dintre participanții cu abonament de 4 zile, circa o treime au fost locuitori ai satului Mera, care s-au distrat alături de melomani din țări precum România, Ungaria, Germania, Austria, Italia, Marea Britanie, Polonia, Japonia, Spania, Franța, Canada, SUA, Mexic, Chile, Argentina, Cehia, Slovacia sau Serbia. Copiii au fost vizitatori importanți ai festivalului: peste 600 de copii sub 14 ani au participat la concerte, dar și la activitățile speciale dedicate lor în Șurița Copiilor.

Festivalul a avut în program 76 de evenimente, desfășurate în Gospodăria Szarka – cartierul general al festivalului, în Chill Zone – livada de lângă gospodărie, în Șurița Copiilor, în Muzeul Etnografic din Mera, în Muzeul Bivolului și în curtea acestuia, precum și în Biserica Reformată din Mera – o premieră în 2018. Punctele din program au inclus atât concerte în șură și în Biserica Reformată, cât și spetacole de dans, jam session-uri, seri de dans tradițional, târg gastronomic, vizionări de film, prezentări ale tradițiilor și obiceiurilor locale, activități pentru copii, discuții cu muzicienii sau cu jurnaliști străini, cursuri de dans tradițional pentru adulți.

La planificarea și implementarea a ceea ce a însemnat Mera World Music Festival 2018 a participat o echipă formată din 86 de organizatori, voluntari și parteneri profesionali.

Farmecul gospodăriei Szarka și al livezii au fost un element important al atmosferei festivalului. Amenajarea spațiului, fidelă spiritului locului, a fost realizată de arhitecții de la KOOHO, între altele cu 160 de paleți și 113 de corpuri de iluminat.

Un alt element care a adăugat autenticitate festivalului a fost faptul că unii participanți s-au cazat în casele localnicilor sau în curțile acestora, la cort. De-a lungul celor 4 zile, circa 1.300 de melomani au fost cazați în Mera.

În cadrul Mera World Music Festival 2018 a fost inițiată o campanie de donații în beneficiul copiilor talentați din Țara Călatei care, astfel, să poată urma cursuri de dans sau să poată participa la spectacole, concursuri și tabere de profil. În urma campaniei, în Fondul Cultural Țara Călatei au fost strânși 1.087 de lei, iar donațiile sunt binevenite în continuare în contul Asociației Kalotaszeg NTE – IBAN: RO10 OTPV 2000 0086 9201 RO01, OTP Bank (cont în lei), cu precizarea “donație”.

Organizatorii au anunțat deja perioada de desfășurare a Mera World Music 2019: 1-4 august.

Planurile în ceea ce privește dezvoltarea evenimentului au început și ele. “Credem că anul acesta, la Mera, s-a înregistrat cel mai înalt nivel de bucurie pe cap de participant J.  Vrem să rămânem în continuare un festival vesel, mic, prietenos și intim, un festival fidel spiritului locului și scopului său inițial – cel de a arăta Țara Călatei lumii și lumea Țării Călatei. Pentru ediția viitoare avem multe planuri între care se numără îmbogățirea ofertei de concerte, dezvoltarea locurilor de desfășurare și dezvoltarea serviciilor, în special a celor de mâncare și de cazare”, a subliniat Bethlendi András, co-organizator al festivalui.

Abonamente  pentru ediția 2019 a festivalului pot fi achiziționate la prețul promoțional de 69 de lei pe Biletmaster.

Articolul precedentFOTO | Patru persoane au ajuns la spital în urma unui grav accident în Recea Cristur
Articolul următorFOTO | Furt de 45.000 de lei dintr-o locuinţă. Făptaşul a fost prins după câteva ore