În 8 octombrie, de Ziua Internațională a Podiatriei, specialiști în îngrijirea piciorului din întreaga lume trag un semnal de alarmă asupra importanței îngrijirii corecte a piciorului, făcute de profesioniști.

Campania globală de informare este organizată de Federația Internațională a Podiatrilor (FIP). In România, Asociația de Podiatrie a preluat ștafeta și mesajele FIP.

Potrivit studiilor medicale, diabetul poate duce la complicații majore ale picioarelor. În România sunt efectuate în fiecare zi, în medie, 14 amputații survenite în urma complicațiilor cauzate de diabet. În fiecare an, în țara noastră se efectuează peste 5.000 de amputații la nivelul picioarelor din cauza diabetului zaharat.

Aproape două milioane de români cu vârsta între 20 și 79 de ani suferă de diabet, potrivit Studiului Epidemiologic PREDATORR și datelor publicate de Federația Internațională de Diabet.

Deoarece informarea și conștienzarea efectelor diabetului asupra picioarelor sunt esențiale, Asociația de Podiatrie desfășoară constant atât programe de informare a publicului, cât și cursuri de specializare adresate personalului medical. „Sănătatea picioarelor este deosebit de importantă pentru persoanele care suferă de diabet.

Această afecțiune poate reduce fluxul de sânge către picioare și poate afecta nervii de la nivelul picioarelor. Acest lucru poate însemna că accidentările survenite la nivelul picioarelor sunt nerecunoscute, se vindecă foarte încet, iar ulcerațiile apărute la picioare pot trece neobservate. Persoanele cu diabet trebuie să meargă la un control de sănătate a piciorului cel puțin o dată pe an”, a declarat Norina Gâvan, președintele onorific al Asociației de Podiatrie.

Pentru 2018, cel mai ambițios program al asociației este Programul educațional pentru actualizarea pregătirii profesionale a medicilor de familie în domeniul neuropatiei și al piciorului diabetic – UNITED („Unique Diabetic Neuropathy and Diabetic Foot Education”), dezvoltat în parteneriat cu Societatea Națională de Medicina Familiei. Programul se desfășoară sub egida DFoot International.

Acesta a debutat în luna februarie 2018, cu un curs de formare profesională a 25 de medici de familie – formatori în managementul neuropatiei diabetice și al piciorului diabetic.

Ulterior, pe tot parcursul anului, aceștia instruiesc alți medici de familie, atelierele fiind acreditate de către Colegiul Medicilor din România. În acest an, au loc ateliere în Oradea, Bacău, Ploiești, Suceava, București, Craiova, Timișoara, Cluj-Napoca, Pitești, Galați, Tîrgu-Mureș, Alba Iulia, Iași, Sibiu, Gura Humorului, Brașov, Bistrița, Piatra Neamț, Tulcea, Zalău, Constanța, Câmpulung Muscel, Rădăuți, Baia Mare, Vaslui și Curtea de Argeș. Programul UNITED este planificat să continue până în anul 2020.

De altfel, 2018 a fost un an plin de evenimente pentru Asociația de Podiatrie, atât adresate medicilor și specialiștilor în domeniul medical, cât și publicului larg. P

entru specialiști, Asociația de Podiatrie a desfășurat cea de-a doua ediție a Congresului Internațional în Podiatrie, Școala de Vară în Podiatrie și o serie de dezbateri și seminarii în întreaga țară. Sute de clujeni au participat, în 5 mai, în Parcul Central din Cluj-Napoca, la cea de-a doua ediție a campaniei de informare privind sănătatea picioarelor „Pășește cu încredere!”.

O echipă completă, formată din medici specialiști, fiziokinetoterapeuți și asistență medicali, le-a oferit persoanelor de toate vârstele sfaturi și informații utile ca să aibă grijă mai bine de propriile picioare. În luna iulie, Asociația de Podiatrie a depus la Ministerul Muncii documentația necesară recunoașterii ocupației de podiatru în România și înregistrării acestei ocupații în Codul Ocupațiilor din România (COR).

Înființată în aprilie 2015, la Cluj-Napoca, Asociația de Podiatrie urmărește să dezvolte podiatria (îngrijirea medicală a piciorului) în România, să dezvolte specialitatea de podiatrie în rândul asistenților medicali și și să creeze ocupația de podiatru și în România.

Norina Gâvan, președintele de onoare al Asociația de Podiatrie, este membru asociat al Federației Internaționale a Podiatrilor (FIP) și reprezentantul regional pentru Europa al DFoot International și a preluat de la Conf. Dr. Ioan Vereșiu poziția de reprezentant al României în  Grupul Internațional de Lucru pentru Piciorul Diabetic al Federației Internaționale de Diabet.

Articolul precedentFOTO | Acţiune amplă a DIICOT Cluj! Şase bărbaţi din Cluj au fost arestaţi pentru trafic de droguri
Articolul următorClujul, sub media națională la referendumul pentru familie