Șoseaua de centură de la Gherla, începută acum 10 ani, a început să o ia la vale chiar de la inaugurare, în 2009.

În același an au început lucrări de reparații și consolidare, făcute pe barba constructorului, spaniolii de la FCC Construccion, care și-au lăsat „ștampila” pe un zid de beton de pe marginea drumului, de parcă ar fi fost motiv de mândrie.

De atunci, lucrarea care a costat 2 milioane de euro a ieșit din garanție, iar șoseaua a continuat să se scufunde.

Explicația specialiștilor: „fenomenul de instabilitate s-a produs datorită condiţiilor geologice şi hidrogeologige nefavorabile care erau, practic, imposibil de prevăzut în momentul executării acestui sector de drum, în condiţiile lipsei unor lucrări de investigaţie geotehnică aprofundate”.

Apoi s-a turnat în mai multe rânduri asfalt pe unde erau probleme, pentru a masca gropile, însă așa cum se știe, boală lungă e moarte sigură. În toți anii scurși de atunci, șoferii care au circulat de la Cluj la Dej pe scurtătură au trebuit mai mereu să ocolească porțiunile cu probleme, marcate cu indicatoare, lăsate luni întregi pe șosea. Iar cei mai neatenți s-au izbit de ele și s-au ales cu mașinile stricate.

Necazul șoselei de la Gherla a ajuns chiar și în parlament, unde s-au făcut sesizări pe acest subiect.

Vestea bună, dacă se mai poate spune așa, este că de aproximativ două săptămâni au reînceput lucrări de consolidare la șosea, aflată în grija Companiei Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Lucrările sunt executate de firma Dacia Faber srl din Cluj-Napoca, care a încheiat cu CNAIR un contract în februarie 2018, în valoare de 1.300.000 de lei.

Lucrările se execută de la km 3+800 la 4+100, iar consolidarea constă din execuția unui zid de sprijin fundat pe piloți, cu diametru de 0,8 m, lungime de 11,5 m la interdistanta de 1,20 m inter ax, încastrați în teren bun de fundare – argilă vartoasa. La partea superioară va fi un zid de sprijin cu înălțimea de 2 metri, în care se vor incastră capetele piloților.

Perioada de garanție a lucrării este de minim 3 ani, iar conform contractului, lucrările ar trebui terminate în 6 luni. Surse din DRDP Cluj spun însă că s-ar putea termina in 3-4 luni.

sursa: gherlainfo.ro

Articolul precedentPrimăria vrea să aloce 200.000 de lei pentru petrecerea pensionarilor clujeni
Articolul următorClujul are două noi aparate de colectare selectivă cu recompensă