Martirii care au murit în temnițele comuniste vor fi comemorați la cluj, în data de 9 martie. Va fi organizat un Marș al Tăcerii, care va începe de la ora 19.00, din fața Catedralei Mitropolitane Ortodoxe. Participanții vor merge spre Monumentul Rezistenței Anticomuniste, ridicat la intrarea în Parcul Central.

Acolo, organizatorii vor rosti numele a 100 de victime ale comunismului și vor aprinde lumânări. Organizatorii recomandă participanților să vină cu garoafe roșii, candele și ținute de culoare închisă, în semn de doliu.

Peste un milion de români au trecut prin temnițele comuniste în perioada 1944 – 1989. Mulți dintre ei au murit în detenție.

Printre cele mai ilustre victime ale comunismului se numără artizanul Unirii Transilvaniei cu România, Iuliu Maniu, sau primul cardinal român din istorie, Iuliu Hossu, dar și episcopul Aron Marton. În județul Cluj, cea mai cumplită închisoare comunistă a fost cea de la Gherla.

Acolo au suferit mitropolitul greco-catolic Alexandru Russu, monseniorul Tiberiu Marțian, șefii rezistenței anticomuniste din zona Mărgău – Brăișoru, Iosif Capotă și Alexandru Dejeu, ori dizidentul Paul Goma. Mulți dintre cei care au fost torturați la Gherla au fost înmormântați în gropi nemarcate.

Articolul precedentTeste rapide pentru depistarea Hepatitei de tip C
Articolul următorAtitudine și stil prin “Feminitate si Feminism”, în luna femeii