Angajații Imprimeriei Ardealul din Cluj au participat la un protest spontan. Oamenii și-au întrerupt lucrul pentru a împiedica intrarea în tipografie a membrilor unei comisii trimise de administratorul special să închidă imprimeria. Directorul Imprimeriei Ardealul, Mircia Giurgiu, crede că măsura dispusă de administratorul special este un abuz, pentru că imprimeria clujeană are profit, iar administratorul special a fost deja notificat că va fi schimbat din funcție în 27 martie. Imprimeria Ardealul este cea mai mare tipografie de stat din Transilvania.

Tipografia clujeană este sucursală a Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi, care se află în subordinea Ministerului Culturii. Compania Coresi se află în insolvență. Ea are trei sucursale, la București, Cluj-Napoca și Oradea. Sucursala din Cluj-Napoca a revenit pe profit, iar cea de la Oradea este în curs de redresare și foarte aproape de a trece pe profit, în timp ce sucursala din București este pe pierdere.

Totuși, administratorul special al Companiei Coresi, Pavel Avrămoiu, a dispus închiderea celor două sucursale din Transilvania. Angajații spun că bunurile lor ar urma să fie vândute, iar cu banii obținuți ar urma să fie prelungită agonia sucursalei din București. Salariații companiei tipografice de stat cred că un bun management este singurul lucru care lipsește pentru ca întreaga companie să fie redresată.

Compania Națională a Imprimeriilor Coresi deține active importante, printre care Imprimeria de Vest din Oradea, Imprimeria Ardealul din Cluj, părți importante din Casa Presei Libere din București, dar și active care nu sunt legate de activitatea de tipografie, cum ar fi un teren de fotbal în zona Arcului de Triumf. Patrimoniul companiei este evaluat la 60 de milioane de euro, iar datoriile reprezintă doar aproximativ 12 la sută din această valoare. Mircia Giurgiu crede că această companie poate fi redresată rapid.

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, este, la rândul său, nemulțumit de activitatea administratorului special. De aceea, el a convocat Adunarea Generală a Acționarilor companiei Coresi, în data de 27 martie, care are un singur punct pe ordinea de zi: schimbarea administratorului special Pavel Avrămoiu.

Articolul precedentEducație pentru protejarea resurselor de apă: Ziua Mondială a Apei la Cluj
Articolul următorTeatrul „Puck” reprezintă România la festivalul„Izmir International Puppets Days” din Turcia