Sub sloganul „APIA: Din nou la drum alături de fermierii români!”, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează că începând de miercuri, 12 februarie, derulează campania de informare privind depunerea cererilor unice de plată.

Potrivit unui comunicat al Agenţiei, pentru campania din acest an, fiecare fermier va depune în perioada 02 martie – 15 mai, la centrul judeţean sau local APIA, o singură cerere, chiar dacă utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.

Completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează în format electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/.

Finalizarea şi închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. Același principiu se aplică și pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa Cererea unică de plată – declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic”, se arată într-un comunicat al Agenţiei.

Conform sursei citate, fermierii trebuie să depună anual cererea unică şi să îndeplinească toate condiţiile de eligibilitate pentru a putea beneficia de sprijinul aferent schemelor de plată/măsurilor de dezvoltare rurală/ ajutoarelor naţionale.

În cazul Măsurilor 10 şi 11, fermierii trebuie să respecte şi cerinţele specifice pachetelor solicitate la plată şi cerinţele de bază conform Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Informații privind zonele eligibile pentru Măsura 10, Măsura 11 și Măsura 13 se regăsesc în PNDR 2014-2020, pe site-ul APIA, http://www.apia.org.ro/ro/materiale-de-informare/materiale-de-informare-anul-2020 și la Centrele județene/locale APIA.

Pentru a beneficia de subvenţii, solicitanţii, fie ei persoane fizice sau juridice, trebuie să prezinte documentele privind utilizarea terenului.

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi trebuie să fie valabile la data depunerii cererii.

Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.

Orice fermier care solicită plăţi în cadrul schemelor de plată/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii aferente Campaniei 2020, trebuie să respecte normele de ecocondiționalitate, care cuprind Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR), pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea lor.

Informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei scheme de plată/măsuri de sprijin, inclusiv hărțile și listele cu UAT eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală, pot fi consultate la centrele județene/locale ale APIA și pe site-urile: www.apia.org.ro, www.madr.ro și www.pndr.ro.

 

 

Articolul precedentBill Gates a comandat primul super iaht din lume pe bază de hidrogen, de 500 de milioane de lire sterline
Articolul următorCirculație oprită între Cluj-Napoca și Turda din cauza poleiului