Cea mai importantă și mai așteptată investiție în Cluj este construcția Spitalului Regional de Urgență, proiect antamat de Ministerul Sănătății în colaborare cu Consiliul Județean, care a oferit pentru acest obiectiv un teren extrem de generos în comuna Florești, de 14,4 hectare. Mai mult, administrația județeană a reactualizat Planul Urbanistic Zonal (PUZ), pentru realizarea acestei investiții, prezentându-l în comisiile de urbanism ale administrațiilor locale din Cluj și Florești. După ce documentația urbanistică va primi toate avizele necesare, va fi înaintată companiei germane Jaspers, care asigură consultanță Ministerului pentru realizarea întregului proiect. Până la finalul anului ar urma să fie depusă aplicația pentru obținerea unei finanțări europene de 50.000.000 de euro, pentru realizarea acestui obiectiv, transmis reprezentanții Consiliului Județean Cluj.

„În acest moment, reactualizarea PUZ-ului Spitalului Regional de Urgență, care vizează atât municipiul Cluj-Napoca cât și comuna Florești, înaintează în ritm alert, documentația urbanistică fiind în proces de avizare tehnică în comisiile de specialitate. Ne dorim ca totul să decurgă conform planului astfel încât, până la finele anului, Ministerul Sănătății să depună la Comisia Europeană aplicația pentru obținerea finanțării nerambursabile în cuantum de 50.000.000 de euro”, spune vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat.

Foto: Florești

Prin adoptarea noului PUZ se propune realizarea unei infrastructuri de transport optime care să deservească Spitalul Regional, prin înființarea unui drum de acces median între DN1 și strada Răzoare (Florești) și, respectiv, modificarea profilelor acestor două artere. O propunere discutată în acest context a fost cea referitoare la introducerea, pe toate căile care fac legătura cu Spitalul Regional a unor benzi suplimentare de acces destinate atât transportului public de persoane cât și bicicliștilor. Un alt aspect intens discutat de către arhitecții și specialiștii prezenți în comisiile de urbanism a fost cel legat de reamenajarea intersecției din zona Metro, fiind abordate în principal două variante de lucru. Prima dintre ele s-a referit la realizarea unei girații suspendate peste DN1, în timp ce varianta a doua a propus construirea unui pod peste drumul național, cu o girație sub acesta, capabilă să asigure distribuția coerentă a fluxului de trafic din zona respectivă. Noul PUZ aferent Spitalului Regional de Urgență prevede și conectarea cu municipiul Cluj-Napoca prin intermediul DN1, în zona „Nodului N”, respectiv pe traseul de sud: strada Răzoare – strada Sf. Ioan, până la intersecția cu strada Bucium. În același timp, pentru a se putea realiza un flux continuu, care să nu genereze ambuteiaje, este absolut necesară edificarea Centurii metropolitane a municipiului Cluj-Napoca, astfel încâtși cetățenii care provin din județele limitrofe Clujului să beneficieze de un acces cât mai facil la acest obiectiv medical.

Reamintim că Ministerul Sănătății a angajat consultant prin intermediul BEI, pentru obținerea finanțării necesare realizării a trei Spitale Regionale de Urgență, în Cluj, Iași și Craiova. Amdinistrația județeană estimează că de anul viitor ar putea fi demarate lucrările de construcție a spitalului.

Articolul precedentZilele culturii media. 25 de ani de Jurnalism la UBB Cluj
Articolul următorGALERIE FOTO. Exercițiu de salvare în Cheile Turzii