În spitalele românești, pacienții oferă personalului medical sume generoase pentru a fi luați în seamă și tratați corespunzător, arată hotnews.ro, iar situația e valabilă și în spitalele clujene. Că este vorba despre medici, asistente, infirmiere și chiar liftieri, „șpăgile” pronesc de la câteva zeci sau sute de lei și pot ajunge până la mii de euro, în cazul unor operații complicate. „Piatadespaga.ro, o platformă creată din inițiativa organizației non-guvernamentale Funky Citizens, își propune să ofere o hartă a șpăgii practicate în spitalele publice din România: unde se dă, cât, dar și care sunt spitalele și medicii care nu condiționează actul medical de șpagă”, notează publicația.
Potrivit sursei citate, în Cluj s-ar oferi șpăgi în următoarele spitale:
Data: 16.02.2018.
1.700 RON pentru operație la Spitalul Oncologic I.C. din Cluj. Bani pentru operație: 300 lei pentru anestezist, 800 lei pentru medic chirurg ginecolog, 300 lei pentru medicul nr. 2, 300 lei pentru asistente, femei de serviciu, medicul de concedii.
Data: 07.02.2018.
1.400 RON pentru operație la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Bani dați la chirurg & anestezist, pentru operație.
Elena Calistru, președintele și co-fondatorul asociației Funky Citizens, a explicat, pentru HotNews.ro, că strategia platformei piatadespaga.ro este cinică: „Folosim fix mecanismele economiei de piață. Adică, în momentul în care un om observă că un loc a fost raportat că acolo nu i s-a cerut șpagă, în momentul respectiv o să tinzi, cumva, să te duci acolo. Asta în cazul în care ești în București sau într-un alt oraș mare, unde ai opțiuni. În orașele mici, unde ai un singur spital sau la țară, din păcate e mult mai greu să faci chestia asta. Cam asta a fost ideea, să încerci să pui o presiune de tip cerere și ofertă, astfel încât, dacă la un spital de stat se cere șpagă cât ar costa la privat, dar nu trebuie să mă căciulesc și să mă duc cu plicul, să știu ce să aleg.”