În ultimii ani piața imobiliară din Cluj a explodat. Prețurile apartamentelor au crescut într-un ritm amețitor. Vânzătorii sunt și ei năuciți și au ajuns să vorbească de mii de euro sau chiar de sute de mii de euro fără ca măcar să conștientizeze aceste sume. De altfel, și agenții imobiliari sunt stupefiați de prețurile exorbitante, însă recunosc că atât timp cât va exista cerere lucrurile nu se vor schimba. Unii își încearcă norocul și pun prețul „la plesneală”. Cu puțin noroc le și vând și nu mică le este mirarea agenților când văd cumpărători care scot din buzunare câte 100000 de euro pentru un apartament de 40 de metri pătrați.

Apartamente de lux sau cu patina comunismului, renovate sau nu, pentru cei cu pretenții sau pentru cei fără. Oferta este variată dar limitată, spun agenții, mai ales în zonele centrale. Cei mai mulți cumpărători vor apartamente în blocuri noi, unde și prețurile sunt pe măsură. Nici proprietarii apartamentelor vechi nu se lasă însă mai prejos atunci când vine vorba de preț și se aliniază cerinței.

Am făcut și noi o radiografie a pieței imobiliare din Cluj. Una mai degrabă subiectivă. Am căutat un apartament de trei camere, confort sporit, peste 75 mp.

„N-am schimbat geamurile pentru că sunt mai bune ca termopanele”

Un apartament în zona Dorobanților, în bloc vechi, de aproximativ 70 de metri pătrați. Preț 110000 euro, foarte ușor negociabil. Apartamentul care aparținea unor bunici nu fusese renovat de câteva decenii, iar instalațiile electrice erau improvizate. Când a fost întrebat de ce nu a pus termopane, proprietarul a recunoscut că deși le cumpărase i se păreau mai proaste decât cele de lemn.

„Eu n-aș da banii ăștia”

În zona Iulius Mall, proprietarul, un străin, care primise drept compensație pentru lucrările efectuate la bloc un apartament de trei camere, ne-a spus cu toată sinceritatea că imobilul nu merită prețul. Semifinisat, 75 de metri pătrați, etaj cinci, cu 110000 de euro. Deși suntem cumpărători ne spune că prețul este exagerat, dar asta e piața din Cluj și nu poate vinde nici el mai ieftin. Cu toate astea scoate smartphone-ul și ne demonstrează că în alte țări vecine cu numai 500 de euro/mp poți deveni fericitul proprietar al unui apartament de lux. Lux adevărat, nu doar pe hârtie.

„Dormitorul nu are geam! Oricum noaptea dormiți”

Am văzut însă și apartamente de fițe în centrul orașului, fără geam la dormitor și bucătărie. Proprietarul ne-a asigurat că lipsa geamului nu poate fi o problemă pentru că noaptea oricum vom dormi. Pentru acest apartament, într-adevăr utilat și mobilat, trebuia să scoți din buzunar 150.000 de euro.

Centrul orașului s-a mutat, iar prețurile au explodat: 3000 de euro/mp

Marius Săplăcan, agent imobiliar, spune că prețurile au explodat în ultimii doi ani și că în acest moment cei care își doresc un apartament trebuie să scoată din buzunar cel puțin 1000 de euro/mp. Chiar și în comuna Florești prețurile au crescut foarte mult. „Centrul nou al orașului Cluj-Napoca s-a mutat în zona Iulius Mall. Vorbim de fapt de centrul de business, consultanță, IT. Acolo prețurile pot ajunge chiar și la 2000 de euro pe metrul pătrat. În zona ISE de altfel prețurile pot ajunge și la 3000 de euro/mp. Aceasta este zona care a cunoscut cea mai spectaculoasă cerere”, a declarat Săplăcan, care a precizat că recent a vândut în zonă un apartament de 58 mp cu 120000 de euro.

Cele mai ieftine zone

Cele mai accesibile zone sunt Mănăștur, Florești, Someșeni sau Apahida. „Florești, Polus, Donath Park sunt zone în care nu ne așteptăm ca prețurile să crească mai mult de 1050 euro/mp. În Mănăștur sunt prețuri mai accesibile pentru că a fost un cartier muncitoresc și apartamentele sunt mai mici”, a spus Marius Săplăcan. „În momentul de față prețurile la construcțiile noi nu s-au schimbat, dar există o ușoară creștere. Pentru că vine sezonul cald prețurile vor crește. Sunt cei care se întorc din străinătate și preferă să investească în imobiliare. În momentul de față cererea este mai mare decât oferta. Sunt și situații în care prețurile de listare sunt mai mari, dar negocierea este la fel de mare. Mai sunt și anunțuri puse la plesneală. Există și anomalii, mai ales în cazul apartamentelor mai vechi”, a explicat agentul.

„Nu mai știi ce-i cu piața”

Nora Gugura, agent imobiliar, spune că nu înțelege ce se întâmplă. „Nu mai știi ce-i cu piața”, spune aceasta, care mărturisește că prețurile au luat-o razna. „Și cu toate acestea, se vând”. „La proprietățile care au fost listate la un anumit preț deja au un preț mai mare. În zona VIVA a fost vândut un apartament de 42 mp cu 107000 euro. Pe Cluj prețurile nu o să scadă foarte mult pentru că vin și din alte județe și investesc aici”, a spus Nora Gugura, care a menționat că pentru blocurile noi cererea e destul de mare. „Ansamblurile noi sunt vândute în totalitate. Dacă în urmă cu doi ani puteai să cumperi un apartament cu două camere cu 60000 de euro, acum același apartament ar putea costa 80000 de euro”, a mai spus Nora Gugura.

Reamintim că potrivit celor mai recente date statistice, în primele trei trimestre din 2017, în judeţul Cluj s-au construit 4.439 de locuinţe, un număr mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când s-au finalizat 4.123. În ceea ce priveşte cererea pentru locuinţe: judeţul se află pe locul 2 în topul vânzărilor pe piaţa imobiliară.

 

Articolul precedentCe sume sunt vehiculate ca „șpăgi” în spitalele clujene
Articolul următorSoluții pentru amenajarea Someșului: terase și piațete urbane pe malul râului