Staţia de osmoză inversă de la Pata Rât a fost pornită, anunță președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Instalaţia neutralizează levigatul care se scurge din rampa de gunoi a Clujului și este potrivit lui Tișe o premieră în România. Clujul a devenit singurul județ din țară unde există o stație de osmoză capabilă să proceseze levigatul.

„Mă bucur să pot anunța faptul că stația de osmoză inversă a început să funcționeze, pentru a elimina astfel consecințele negative ale scurgerii de levigat. Voi urmări îndeaproape că toate operațiunile să fie efectuate în ritm susținut și cu respectarea legislației în domeniu, în așa fel încât lucrurile să reintre pe făgașul normal în ceea ce privește situația de la Pată Raț”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.

Cum funcționează stația de osmoză?

Potrivit unui comunicat, procedura survine că urmare a finalizării lucrărilor civile necesare în acest scop precum și a celor la priză de levigat în vederea preluării acestuia din breșă existența, deversării în bazinul de liniștire și, apoi, în camera de pompare a levigatului în bazinele aferente stației de tratare prin osmoză inversă.

Astfel, prin finalizarea acestor lucrări s-a stopat în totalitate eliminarea levigatului în Pârâul Zapodie. Urmează ca, din primul bazin, cu o capacitate de cca. 500 de mc, levigatul să fie deversat în cel de-al doilea bazin de cca. 600 mc, prin intermediul a trei conducte de legătură, de unde va fi preluat, prin pompare, în rezervorul tampon.

În urma procesului de tratare a levigatului prin osmoză inversă rezultă atât permeatul, substanță decontaminată și devenită total inofensivă pentru mediu, care este evacuat în Pârâul Zapodie, cât și concentratul, care este stocat în rezervorul tampon din cadrul stației de tratare. În ultima faza, din rezervorul tampon concentratul va fi colectat, transportat și eliminat de către o firma specializată, în conformitate cu contractul de servicii încheiat în acest sens.

În ceea ce privește activitatea stației de epurare cu o capacitate de 165 de mc/zi, această va fi alimentată în prima faza cu ajutorul generatorului pe baza de motorină aflat în dotare, urmând că, până la jumătatea lunii iunie, alimentarea stației să se realizeze cu energie din rețeaua electrică.

Articolul precedentZILELE CLUJULUI 2018. Festivalul de suflet al clujenilor ia startul
Articolul următorZilele culturii media. 25 de ani de Jurnalism la UBB Cluj