Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj, instituţie de interes public aflată în subordinea Consiliului Judeţean, împreună cu Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și Asociația Salvamont Vlădeasa Cluj, organizează în perioada 15-17 aprilie 2019, la Valea Drăganului, a 54-a ediție a Conferinței Naționale Salvamont.

            În cadrul Conferinţei Naționale Salvamont Valea Drăganului 2019, la care vor participa 75 de salvatori montani din cele 42 de structuri Salvamont din România, vor fi abordate o serie de aspecte de actualitate legate de legislația națională în domeniul salvamont, vor avea loc expuneri privind noile metode și echipamente de intervenție și salvare montană, schimburi de experiență și bune practici, noi provocări, măsuri și inițiative pentru viitor.

            În acest context, marți, 16 aprilie 2019, începând cu ora 18.30, la Centrul Rehoboth din Valea Drăganului, va avea loc o conferința de presă la care reprezentanții mass-media sunt invitați să participe.

De asemenea, cu acest prilej va fi prezentată și expoziția foto cu premii „Salvamont în imagini”, eveniment care urmărește popularizarea activității salvamont, promovarea salvatorilor montani cu activitate fotografică și crearea unei bănci de imagini reprezentative pentru participarea la evenimentele în care sunt implicate Asociația Națională a Salvatorilor Montani sau serviciile salvamont. În competiție s-au înscris 160 de imagini și 6 filme. Cele mai bune 60 de imagini au fost printate și vor fi expuse pentru prima dată în cadrul evenimentului.

Reamintim faptul că echipele salvamont-salvaspeo sunt singurele structuri care deţin personal atestat profesional pentru intervenţii în zona montană și în peșteri. Conform datelor Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din România, în anul 2018, salvamontiștii din întreaga țară au fost solicitați să intervină la 5.919 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate 7.066 de persoane. Dintre aceste acțiuni, 3.790 de intervenții au avut loc în sezonul de iarnă, 3.144 pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, 646 acțiuni în afara domeniilor schiabile, restul de 2.129 de acțiuni înregistrându-se în sezonul de vară.

Dispeceratul Național Salvamont poate fi contactat la numărul de telefon 0Salvamont (0725.826.668) și oferă informații utile tuturor turiștilor care vor să urce sau sunt pe munte. Solicitarea de ajutor în caz de accident se poate face atât la numărul de telefon 0Salvamont cât și la numărul unic de urgență 112.

Articolul precedentO nouă specie de crocodil, descoperită de către cercetătorii UBB
Articolul următorLansare de carte și conferință Alain Bouras