Descoperirea unui craniu de crocodilifom pitic în Bazinul Hațeg, localitatea Pui, a fost dezvăluită prin publicarea respectivei informații în revista Cretaceous Research de către paleontologii Vlad Codrea și Marton Venczel din cadrul Departamentului de Geologie al Universității Babeș-Bolyai (UBB).

Până acum majoritatea descoperirilor din acest domeniu au constat doar dinți izolați, fragmente de craniu sau mandibule provenind de la un atoposaurid de dimensiuni mai mari numit Sabresuchus sympiestodon de la dinții săi caniniformi. Dentiția caracteristică micului crocodil Aprosuchus ghirai indică o hrană bazată pe artropode și mici vertebrate.

„Specia descoperită aparține unei linii evolutive considerate dispărută la limita Jurasic/Cretacic (145 Ma). Craniul noului gen și noii specii pentru știință Aprosuchus ghirai (Eusuchia, Family Atoposauridae) este excepțional și tridimensional conservat.  Mandibula s-a păstrat în conexiune cu craniul, iar șirurile dentare sunt aproape complete”, afirmă cercetătorii clujeni.

Potrivit acestora, Aprosuchus și Sabresuchus erau forme apropiat înrudite, cu origini într-o linie cunoscută din Europa odată cu Jurasicul târziu. Noua descoperire arată că această linie a supraviețuit până la sfârșitul Erei Mezozoice, în Maastrichtian (ca. 69-70 milioane ani).

 

Articolul precedentȘedințele de Consiliu Local sunt traduse în timp real în limbajul semnelor
Articolul următorConferința Națională Salvamont 2019, la Valea Drăganului, în județul Cluj