Fostul premier Emil Boc a vorbit într-o emisiune radio despre confiscarea Pilonului II de Pensii. Acesta a mărturisit că speră să nu se întâmple asta.

„Eu sper să nu se întâmple. E vorba de resursele financiare ale cetățenilor. Nici în cele mai grele vremuri de criză economică nu ne-am atins de pilonul doi de pensii. Se blochează cotizația până la sfârșitul anului. Este o greșeală enormă, este un semnal extrem de prost pe care România îl dă, și eu vorbesc din perspectiva cetățeanului și a interesului public și al investitorilor care se uită la această țară cum evoluează. În anii grei de criză, în 2010, când nu aveam banii, când ni se închidea exercițiul financiar al zilei, pentru că de la plus opt la sută, creștere economică, ne-am dus la minus șapte la sută, în timp ce cheltuielile permanente ale statului crescuseră. În 2009, când am ajuns la minus șapte la sută, deficit bugetar, dar cheltuielile statului au rămas ca și când era o creștere economică de plus opt și un deficit de minus cinci. Și atunci a trebuit să luăm niște măsuri pentru a ne încadra în anumite prevederi bugetare”, a spus Emil Boc la o emisiune la radio.

Fostul premier a mai precizat că a refuzat să naționalizeze pilonul doi de pensii, deoarece a „avut respect pentru banii pe care românii i-au acumulat din munca lor”.

Iohannis, despre Pilonul II de pensii: Îi somez pe guvernanţi să-şi revină

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că Guvernul trebuie să clarifice ce intenţionează să facă cu Pilonul II de pensii deoarece în joc sunt banii românilor care au contribuit cu bani în acest sens. El a adăugat că „abordarea PSD e la limita unei guvernări diletante foarte toxice”.

„Am observat, recunosc cu multă îngrijorare, ce se întâmplă şi nu numai de acum, cred că că vă amintiţi a fost investirea nu ştiu cărui guvern PSD, că au fost multe, cred că Guvernul Tudose, când exact înainte de depunerea jurământului, în cadrul audierilor în Parlment, cineva (Ionuţ Mişa – fostul ministru de Finanţe – n.r.) a făcut afirmaţia că se desfiinţează Pilonul II. Iată că de atunci a apărut aşa un fel de ping pong de declaraţii. Ba se desfiinţează, ba nu se desfiinţează, ba se naţionalizează, ba nu se naţionalizează, ba se suspendă, ba nu se suspendă. Este foarte, foarte îngrijorător. Această abordare este deja la limita unei guvernări dilentante foarte toxice. Îi somez pe guvernanţi să-şi revină, să clarifice odată pentru totdeauna care este intenţia lor legată de Pilonul II”, a afirmat Klaus Iohannis.

Şeful statului a precizat că oamenii încep deja să îşi pună întrebări ce se va întâmpla cu banii din Pilonul II de pensii şi a reamintit că acesta este un fond privat de pensii, nu unul public.

„Aici nu e vorba despre nişte bani ai statului, bani publici, sunt bani privaţi, ai oamenilor care contribuie la Pilonul II şi nu poţi să te joci cu aşa ceva. Pe de altă parte, aici avem de a face cu o chestiune care teebuie clarificată şi planificată pe termen lung. Nu plăteşte nimeni o contribuţie la pensie care să primească banii a doua zi. Riscul cel mai mare pe care îl văd aici este ca oamenii să piardă încrederea în capacitatea statului de a proiecta şi a gestiona sistemul de pensii. Lumea deja începe să îşi pună întrebări ce se întâmplă cu aceşti bani care au fost plătiţi. Sunt banii oamenilor care au contribuit la Pilonul II de pensii”, a completat Iohannis.

Dăncilă a spus că nu va fi desființat

Premierul Viorica Dăncilă, aflată într-o vizită la Bacău, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că Pilonul II de pensii nu va fi desfiinţat.

Viorica Dăncilă a spus că se va încerca găsirea unor soluţii pentru Pilonul I de pensii. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni că nu există nicio decizie în Guvern sau Coaliţie privind desfiinţarea Pilonului II de pensii, aşa cum au apărut informaţii în spaţiul public. Totuşi, Dragnea a spus că ar putea exista o suspendare dacă analiza care se efectuează va arăta necesitatea.

 

 

Articolul precedentPeter Gross, Profesor Honoris Causa al UBB
Articolul următorClujul, județul cu cele mai mari salarii din provincie în 2018