În cursul serii trecute a avut loc la Cluj un scurt eveniment comemorativ în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv.

Evenimentul comemorativ a constat în depunerea de flori și candele lângă Monumentul Memoradistilor, audierea unei piese muzicale devenită simbol al tragediei și al luptei împotriva corupției, un moment de reculegere în cinstea tinerilor care și-au pierdut viața, urmat de punctarea succintă a ceea ce s-a întâmplat în noaptea tragică și de discuții libere cu participanții la comemorare.

În urma incendiului, 26 dintre persoanele care se aflau în club au decedat pe loc, iar una dintre ele în drum spre spital, ca urmare a arsurilor provocate sau a intoxicaţiei cu fum/otrăvirii cu cianuri și alte substanțe. Au urmat încă 37 de decese.

Incendiul din Colectiv a ucis în total 65 de oameni și a rănit pe viață, fizic și sufletește, încă alte câteva sute (victime și familiile lor).

Nu vom uita niciodată manieră absolut revoltătoare și lipsită de umanitate în care autoritățile române au gestionat situația tinerilor care au supraviețuit. Aceștia au avut marea neșansă să ajungă în spitale din țară și nu în străinătate unde puteau fi tratați corespunzător gravității arsurilor suferite.

Instituțiile statului și-au pus până și în acele zile grija pentru imagine pe primul loc și nu interesele supraviețuitorilor care treceau printr-o situație greu de descris în cuvinte.

Pe lângă obiectivul principal comemorativ, evenimentul are ca scop și manifestarea protestului și dezaprobării față de corupția generalizată din sistemul de sănătate şi condițiile inacceptabile din spitalele românești, locuri care constituie în sine un risc pentru pacienți.” au transmis organizatorii evenimentului comemorativ.

Articolul precedentFOTO | Turneul Classic Unlimited 2018 a ajuns la Cluj
Articolul următorTentativă de omor pe o stradă din Huedin! Agresorul şi-a lăsat victima într-o baltă de sânge