Festivalul Filmului Francez din România se va desfăşura în acest an în perioada 8-19 mai și va fi prezent în acest an, pentru prima dată, în 13 oraşe, cu 146 de proiecţii: Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Arad, Braşov, Brăila, Buzău, Constanţa, Piteşti, Sfântu Gheorghe, Sinaia şi Suceava, precizează organizatorii. Invitații festivalului sunt realizatorii Pierre Schoeller, Claire Simon, Matthieu Bareyre şi Marie Monge, dar şi criticul Joachim Lepastier.

Filmul „Un peuple et son roi / Un popor şi regele său” (r. Pierre Schoeller, 2017) va deschide festivalul pe 8 mai, la Bucureşti, în prezenţa regizorului, prezentând o frescă despre emancipare şi idealurile revoluţiei de la Paris, 1789, ca piatră de temelie a redefinirii noţiunii de libertate. A doua zi, regizorul se va întâlni cu publicul de la Cluj.

Secțiunea Retrospectiva este dedicată lui Claire Simon, realizatoare prolifică în a cărei filmografie se îmbină documentarul şi ficţiunea. Protagoniştii filmelor sale sunt deseori femei, adolescenţi şi imigranţi, cu poveşti analizate minuţios şi realizate frecvent în tradiţia cinema verite. Adeptă a transformării prezentului în prezenţă, acţiunii în istorie, omului în erou şi locului în spaţiu, Claire Simon este o realizatoare atipică, neconvenţională, care încarnează diversitatea cinematografiei franceze contemporane. Retrospectiva Claire Simon propune cinci filme, publicul având ocazia de a o întâlni, la prima sa vizită în România, la Cluj în 11 mai şi Bucureşti în 12-14 mai pentru sesiuni de întrebări-răspunsuri şi un Masterclass. Toate filmele sunt proiectate la cinematograful Victoria (foto) și sunt prezentate în limba franceză, cu subtitrare în limba română.

Festivalul Filmului Francez își va desfășura în acest an cea de-a 23 ediție.

Articolul precedentFOTO | Accident în Cluj! Trei copii au fost răniţi după impactul dintre două maşini
Articolul următorRoboți autonomi, luptători sumo la BattleLab Robotica