Şirul manifestărilor omagiale dedicate Cardinalului Iuliu Hossu, artizan al Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, au continuat în Protopopiatul Gherla unde a fost dezvelit un bust al marelui Arhiereu.

Episcopul omagiat proclama la 1 decembrie 1918, în faţa celor peste 100.000 de români adunaţi la Alba-Iulia, Declaraţia Unirii: “Astăzi, prin hotărârea noastră, se înfăptuiește România Mare, una și nedespărțită, rostind fericiți, toți românii de pe aceste plaiuri: Ne unim pe veci cu Țara-Mamă, România!

Și tot atunci mai spunea: „A biruit dreptatea! Acesta-i ceasul bucuriei noastre, bucuria unui neam întreg pentru suferințele veacurilor, purtate de un neam cu credință în Dumnezeu și cu nădejdea în dreptatea Lui”.

După 30 de ani însă, pe 28 octombrie 1948, a fost arestat alături de ceilalți episcopi greco-catolici, iar Biserica sa a fost interzisă la 1 decembrie a aceluiași an.

Se pare că dreptatea nu biruise încă, iar ceasul bucuriei proclamat de Iuliu Hossu la Alba Iulia în 1918 s-a transformat repede într-unul al suferinței și al nedreptății.

În mod paradoxal binele a fost răsplătit cu rău și vestitorul Unirii, Episcopul Iuliu Hossu, a petrecut peste 22 de ani în detenție sub regimul comunist.

sursa: gherleanul.ro

Articolul precedent„Mândrul nostru tricolor” – expoziţie dedicată Centenarului Marii Uniri
Articolul următorPark & Ride lângă aeroportul din Cluj! Va fi amenajată cea mai întinsă parcare din țară