Nu mai puțin de 50 de artiști, 10 ansambluri folclorice, 150 de expozanți și mii de participanți au reprezentat ingredientele principale ale celor trei zile dedicate Târgului „Produs de România”, un eveniment de mare anvergură desfășurat în weekendul recent încheiat, în premieră, la Cluj.

Realizat de Consiliul Județean Cluj prin intermediul Asociației „Produs de Cluj”, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, acest eveniment de excepție a adus împreună producători și artizani din toate zonele țării și nu numai, o prezență inedită în acest peisaj fiind cea a delegației Raionului Hîncești din Republica Moldova, regiune înfrățită cu județul Cluj.

La evenimentul organizat sub egida „Produs de Cluj unește România!” au fost expuse produse alimentare certificate ca fiind tradiţionale din Dobrogea, Banat, Moldova, Transilvania şi Republica Moldova.

Vizitatorii au putut degusta și achiziționa o mare varietate de cârnaţi, muşchi şi şuncă afumate, slănină sau jumări, caş, caşcaval, telemea, urdă, brânză de burduf, preparate din peşte, vinuri din podgorii celebre şi o paletă extrem de variată de conserve din fructe şi legume.

La rândul lor, artizani cunoscuţi au adus la Cluj costume populare tradiţionale, ceramică de Corund şi Marginea, obiecte din piele, împletituri din lână, cânepă şi paie, sculpturi în lemn şi decoraţiuni.

În ceea ce privește Raionul Hîncești din Republica Moldova, delegația acestuia a venit în fața clujenilor cu struguri, vinuri și produse derivate din vin extrem de apreciate, dulciuri, brânzeturi și produse lactate specifice zonei, ulei presat la rece, dar și cu articole meșteșugărești din domeniul ceramicii tradiționale, confecțiilor, etc.

Astfel, 10 meșteri populari și producători hînceșteni i-au încântat pe vizitatori cu produsele lor alimentare și non-alimentare, extrem de apreciate de public, într-un demers simbolic de subliniere a elementelor tradiționale comune celor două regiuni înfrățite și întregului spațiu etno-folcloric locuit de români.

Participarea de înaltă ținută a delegației hînceștene a fost completată de ansamblul de muzică populară tradițională „Ciobănașii” care a avut rolul de a particulariza această primă prezență la târgul de la Cluj cu elemente de folclor din arealul raionului aflat în imediata vecinătate a graniței cu România.

Alături de această prezență inedită, standurile Asociaţiei „Produs în Bucovina”, au fost și ele extrem de apreciate, ca de fiecare dată, acestea evidenţiindu-se nu doar prin aspect, ci şi prin calitatea preparatelor aduse la Cluj-Napoca.

În ceea ce privește importanța acordată participării la evenimentul de la Cluj, se impune a fi precizat faptul că ambele delegații au fost conduse de șefii administrațiilor județene, domnii Ghenadie Buza și Gheorghe Flutur.

Profitând și de vremea extrem de favorabilă, clujenii au participat în număr mare, aceștia onorând, în fiecare după-masă și seară, momentele artistice special pregătite de artiști de renume, reprezentativi pentru fiecare provincie istorică.

Articolul precedentVIDEO | Exerciţiu spectaculos al Unității Speciale de Aviație Cluj-Napoca
Articolul următorTiMAF 2018 | Alex Dima, Vama și spectacolul de teatru Coada la Cluj