După negocierile purtate săptămâna trecută de sindicaliștii Sanitas cu premierul, dar și cu miniștii Muncii, Sănătății și Finanțelor Publice, ordonanța de urgență și hotărârea de Guvern întârzie să apară.

Deși autoritățile au promis că rezolvă problemele generate de aplicarea noii legi a salarizării și a Regulamentului de sporuri, oprind astfel greva generală din sănătate programată în 11 mai, lucrurile sunt încă incerte.

Conflictul de muncă, suspendat

Liderul sindicatului Sanitas Cluj, Ștefan Roman, spune că nu știe încă care este situația și nu se poate pronunța până nu vede un fluturaș de salariu. Cât despre promisiunile guvernanților, sindicalistul nu știe ce se va întâmpla. „Pot fi aprobate sau respinse. Probabil că ordonanța de urgență va apărea după ședința de Guvern. În caz contrar vom convoca Consiliul Național Sanitas în regim de urgență”, a declarat Ștefan Roman. Acesta a precizat că în momentul de față conflictul de muncă a fost suspendat și nu închis. „Dumnezeu știe ce se va întâmpla. Oamenii vor decide”, a precizat sindicalistul, care nu exclude faptul că oamenii ar putea ieși din nou în stradă. La nivelul județului Cluj vorbim de mai mult de 5000 de sindicaliști.

Ce spune acordul?

Reprezentanții Federației SANITAS au semnat un acord în cadrul negocierilor. Acesta prevede acordarea unei sume compensatorii pentru toți angajații din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete față de nivelul lunii februarie 2018. Suma compensatorie va acoperi integral diferența. De asemenea, este prevăzută păstrarea actualelor limitele prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim.

Tot în acord este stipulată crearea posibilității depășirii procentului de 30% prevăzut în art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii județene de ambulanță și Serviciul de Ambulanță al Municipiului București-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor și stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate. De asemenea, sindicaliștii au cerut și excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017.

 

 

 

Articolul precedentAlexandra Păcuraru: „Cu bombe, cu rachete, cu mitraliere și pistoale nu poți construi. Dar cu argumente, da”
Articolul următorS-a construit timp de 9 ani. Inspectoratul Școlar se mută în sediu nou