Marșul „Cluj Pride” organizat de către comunitatea LGBTQ nu a primit nici în 2018 aprobare pentru a fi organizat pe un traseu din centrul orașului. Primăria Municipiului Cluj-Napoca și-a motivat decizia spunând că în zonă se execută „lucrări și amenajări edilitare”, însă reprezentanții comunității spun că, începând cu 2019, nu vor mai respecta decizia și vor organiza marșul în Centru. În 2017, o tănără participantă la Cluj Pride a fost agresată de un participant la un miting organizat de Noua Dreaptă, ea fiind reținută de către jandarmi și ulterior eliberată.

Potrivit unui comunit al Cluj Pride, organizația a depus la Primăria Cluj-Napoca 11 variante de traseu pentru patru date diferite din luna iunie. Toate traseele propuse vizau străzi din centrul municipiului, însă primăria orașului le-a refuzat pe toate și a propus un nou traseu, aflat la aproximativ un kilometru de centru (platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” – Splaiul Independenței – Podul Napoca – Bdul. 1 Decembrie 1918 – Str. Giuseppe Garibaldi – Splaiul Independenței – platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”).

Decizia îi nemulțumește pe reprezentanții comunității LGBTQ, care explică în comunicat faptul că, începând cu anul 2019, indiferent de decizia autorităților locale, marșul va porni din centru.

„Suntem conștienți că atât răbdarea noastră și probabil a voastră a atins un nivel sensibil, prin urmare dorim să ne luăm împreună cu voi un angajament public că în 2019 marșul ClujPride va porni din zona centrală, cu acordul Primăriei Cluj-Napoca sau doar cu notificarea acesteia, după cum o va cere situația. Vă mulțumim pentru sprijin și sperăm ca acest mesaj să ne trezească pe cât mai mulți dintre noi pentru a participa la marș”.

Astfel, marșul va avea loc pe 23 iunie, începând cu ora 17.00.

În 2017, marșul Cluj Pride s-a desfășurat tot departe de centrul orașului. La eveniment au participat aproximativ 1000 de persoane care au demonstrat pașnic. Situația a degenerat câteva ore mai târziu în centrul orașului, unde se desfășura „Marșul normalității” organizat de către Partidul Noua Dreaptă. După ce o tânără aflată în piață s-a contrazis cu unul dintre cei care țineau un discurs, aceasta a fost agresată, reținută de către jandarmi și dusă la secția de Poliție.

Articolul precedentTrafic record pe Aeroportul Internațional Cluj. Ce a primit pasagerul 1 milion
Articolul următorVIDEO| Căruța, pericol public. Un șofer lovește un atelaj apărut de nicăieri pe DN1