Dirijorul Filarmonicii din Cluj, Gabriel Bebeșelea, va dirija vineri, 15 martie 2019, Orchestra Națională Radio pentru celebrul spectacol „Bolero”, de Maurice Ravel.

Gabriel Bebeșelea este Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania” și, pe lângă această poziție, are în palmares colaborări cu Royal  Philharmonic Orchestra din Londra, Rundfunk-Sinfonieorchester şi Konzerthausorchester din Berlin, Tonkünstler-Orchester Niederösterreich, Ulster Orchestra Belfast, Orchestra Simfonică Academică de Stat „Evgeny Svetlanov” din Rusia, Orchestra Naţională Filarmonică Rusă și Singapore Symphony Orchestra. De asemenea, momente remarcabile ale stagiunilor 2017/18 și 2018/19 le reprezintă debuturile sale la Konzerthaus din Berlin, Musikverein din Viena, la Cadogan Hall din Londra și la Palatul Artelor din Budapesta.

„Bolero”, spectacolul pe care îl va dirija, vineri, este cea mai cunoscută lucrare semnată de compozitorul francez Maurice Ravel și a fost creat inițial pentru Ida Rubinstein, o apreciată dansatoare și actriță de origine rusă a epocii, care a dansat câțiva ani în cadrul celebrei companii Ballets Russes. Ravel fusese atras de ideea de a crea o lucrare bazată pe o singură temă care să „crească” prin „acumulare” instrumentală. Bolero-ul său a avut un succes extraordinar la premiera de la Opera din Paris, din 1928, în coregrafia Bronislavei Nijinska, sora balerinului Vaslav Nijinsky.

Concertul poate fi ascultat, în direct, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe site-ul Radio România Cultural.

Din concertul Orchestrei Naționale Radio vor mai face parte și suita Valses nobles et sentimentales, intitulată de Ravel în acest mod ca un omagiu adus marelui compozitor austriac Franz Schubert, Enescu – Suita nr. 2 pentru orchestră și Rachmaninov – Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră.

Articolul precedentRestricții de circulație cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni
Articolul următorFOTO | Secția de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică Cluj a fost reabilitată și modernizată cu bani din donaţii