Absolvenţii claselor a VIII-a vor susţine, începând de marţi, 18 iunie 2019, probele din cadrul Evaluării Naţionale.

La nivelul judeţului Cluj, la examen sun înscrişi peste 4.400 de elevi, în timp ce la nivel naţional numărul celor înscrişi este de aproape 155 de mii.

„În judeţul Cluj, Evaluarea Naţională se va desfăşura în 72 de centre de examen şi două centre zonale de evaluare unde sunt înscrişi 4.406 elevi. Până în acest moment, sunt 23 de cazuri speciale (examen în spital, la domiciliu, prelungirea termenului de susţinere a examenului cu o oră). În organizarea examenului sunt antrenate aproximativ 1.500 cadre didactice”, menţionează reprezentanții Inspectoratului Şcolar Judeţean (IPJ) Cluj.

Potrivit Ministerului Educaţiei, probele încep la ora 09:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 08:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video. Candidaţii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor şi instrumente de desen la proba de Matematică.

Evaluarea Națională se va desfășura într-o singură sesiune. Media generală obținută va avea o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se va face admiterea în clasa a IX-a. Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Calendarul Evaluării Naţionale este următorul:

  • 18 iunie – limba şi literatură română – proba scrisă
  • 20 iunie – matematică – proba scrisă
  • 21 iunie – limba şi literatura maternă – proba scrisă
  • 25 iunie – afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor (până la ora 12.00)
  • 25 iunie – depunerea contestaţiilor (între ora 14.00 şi 16.00)
  • 26-28 iunie – soluţionarea contestaţiilor
  • 29 iunie – afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor