Grupurile de parlamentari ALDE și PSD au depus la Senat un poriect ce prevede posibilitatea ca orice femeie să iasă la pensie mai devreme cu doi ani pentr fiecare copil născut și crescut cel puțin 10 ani, aleșii fiind îngrijorați de faptul că declinul demografic afectează tot mai mult România.

Proiectul semnat de grupurile PSD, ALDE și alți 51 de aleşi, prevede modificare art 55 alin (1) din Legea 263 pe 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, iar acesta va avea următorul cuprins: „cu câte doi ani, pentru fiecare copil născut şi crescut cel puţin până la vârsta de 10 ani”.

Proiectul prevede posibilitatea scăderii vârstei de pensionare cu câte doi ani pentru fiecare copil născut şi crescut cel puţin până la vârsta de 10 ani, aşa cum prevedea vechea lege nr 19 din 2000 abrogată prin măsurile de austeritate instroduse în anul 2010 prin legea 263/2010.

„Faptul că tot mai multe femei care muncesc renunţă sau amână aducerea unui copil pe lume pe baza unor considerente economice. Rata totală de fertilitate în România a scăzut sub pragul critic (de 2,1 sub care are loc scăderea populaţiei) ajungând la un minim istoric de 1,428 la care vorbim de un declin demografic în care populaţia se reduce cu cinci români în fiecare oră”, se arată în motivarea proiectului.

Articolul precedentA început admiterea la liceu. Care sunt etapele
Articolul următorVIDEO | Două persoane rănite după ce un şofer a evitat un taxi și s-a răsturnat