Județul Cluj bate „la scor de neprezentare” tot restul țării atunci când vine vorba despre numărul de credite luate din instituțiile bancare, arată un raport al Băncii Naționale Române. Nu este însă ca și cum clujenii trăiesc pe datorie, mai ales că tot clujenii sunt liderii provinciei în clasamentul economiilor.
Potrivit datelor furnizate de către BNR, suma creditelor în lei deschise în județul Cluj raportate în luna aprilie ajungea la 8,33 miliarde de lei, sumă care plasează județul pe primul loc în provincie, într-un clasament dominat de București și Ilfov. Aproximativ 50% din banii accesați de către clujeni de la bănci au ajuns la persoane fizice, suma ridicându-se la peste 4,7 miliarde de lei. Din această sumă, puțin peste 3 miliarde de lei au reprezentat credite pentru locuințe, în timp ce restul au fost credite pentru consum. Când vine vorba de valută, creditele luate de către clujeni ajung la aproximativ un miliard de euro, peste jumătate din sumă reprezentând credite accesate de către persoane fizice.
Pe următoarele locuri în acest clasament se află Constanța, cu credite în valoare de aproximativ 6,2 miliarde de lei, Timiș cu 7 miliarde, Brașov cu 5,56 miliarde și Iași cu 5,16 miliarde. În București și județul Ilfov totalul creditelor ajunge la 55 miliarde de lei.
Când vine vorba despre restanțe, debitorii clujeni au datorii de aproximativ 158 de milioane de lei, dar aici Clujul nu mai este lider național, suma datoriilor fiind depășită de Capitală și de județele Brașov, Sibiu, Timiș, Prahova și Constanța.
Potrivit BNR, Clujul este lider și în privința depozitelor, clujenii având economii de peste 5,5 miliarde de lei, față de 2,6 miliarde în Timiș, 2,3 miliarde în Iași sau 3 miliarde în Constanța.